kometa

Nasina misija je definitivno prošla u najboljem redu. Pomalo sam razočaran neažurnošću i sporošću Nase da objavi interesantne tehničke novosti i naučne podatke vezane za prelet „Stardusta-NExT“. Jedino što su okačili na sajt jesu nove slike komete Tempel 1, i hvala im (bar) na tome. Kao i većina, na neki način sam razočaran jer sam iz nekog razloga očekivao bog zna šta, neke dramatične snimke, šikljanje gasova, letenje komada leda, i sl. Kako reče Srđan Penjivrag, „suviše pitomo izgleda“.

Na gornjim slikama vidimo onu stranu jezgra komete Tempel 1 koja nikada do sada nije snimljena. Na slikama se vide tri terase različitih visina („slojevite palačinke“), odvojene tamnim kosinama, tj. padinama. Najšira padina ima oko 2 kilometra. Najniža terasa ima dve kružne tvorevine prečnika oko 150 metara.

Desno je prikazan isti deo iz veće blizine.

Fotografija je napravljena 15. februara u 01:39:21 posle pola noći po našem vremenu, baš u vreme kada sam pisao prethodni izveštaj. Rezolucija na ovoj slici je oko 15 metara po pikselu.

Nasina sonda „Deep Impact“ je posetila istu kometu u julu 2005. godine i uočila prisustvo istih slojeva i na drugoj strani komete.

Ova fotografija prikazuje oko 90% nove teritorije komete.

Kako podseća NASA, „Stardust-NExT“ je low-cost misija kojom rukovodi JPL, odsek Kalifornijskog tehnološkog fakulteta iz Pasadene.

detaljkomete

Ovo iznad je jedna od najočekivanijih fotografija – pokazuje zonu u koju je pre 5,5 godina udario impaktor sa „Deep Impacta“. Na levoj slici se vidi jedno tamno brdašce veličine 50 metara. Ono je obeleženo žutim krugom koji pokazuje mesto u koje je udario projektil izbačen iz „Deep Impactora“. Slika sa desne strane, koju je pre 2 dana napravio Nasin „Stardust-NExT“, pokazuje da je to brdašce napravio baš impaktor, i da je zaravnao čitavo područje. Spoljni krug na desnoj slici pokazuje spoljni obod kratera, dok unutračnji krug pokazuje dno kratera. Prva procena je da je prečnik kratera oko 150 metara.

Naučnici još uvek procenjuju dubin kratera, ali preliminarne procene govore da je neobično plitak.

Veći krateri na kometi imaju prečnike od oko 300 metara. Impaktor je imao težinu od 470 kg.

detaljkomete2

Na ovim slikama se lepo vide promene na površini komete nastale između misije „Deep Impact“ 2005. godine (gore desno) i sadašnje misije „Stardust-NExT“ od 15. februara (dole desno). Između te dve posete, kometa je napravila jedan pun krug oko Sunca. Gore levo je prikazana šira slika komete napravljena kamerom sa „Deep Impacta“.

Zaravnjeni i uglačani teren se nalazi na većoj visini od izbrazdanih površina koje ga okružuju. Naučnici smatraju da su litice, koje se nalaze u blizini istaknutih belih linija, na nekim mestima erodirale za 20 ili 30 metra u odnosu na situaciju sa slika koje jenapravio „Deep Impact“. Na sredi i levo na slikama vide se depresije koje su takođe usled erozije vremenom spojene. Ovu eroziju su uzrokovale isparljive materije koje su nestajale sa komete.

kometa-komparacija

Ove dve slike pokazuju različite poglede na kometu Tempel 1, onako kako ju je video „Deep Impact“ (levo) i „Stardust“ (desno). Dva kratera, oko 300 metara u prečniku, pomogla su naučnicima da lociraju mesto pogodka impaktora 2005. godine.

Vidi se da je „Stardust“ doleteo pod drugačijim uglom.

Sve u svemu – ništa spektakularno, zar ne?

Još o ovoj misiji

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: