Danas u 14:01 po našem vremenu NASAina sonda EPOXI proletjela je nešto manje od 700km od jezgra komete 103P/Hartley 2. Misija je očigledno uspjela a na Zemlju su pristigle prve fantastične snimke jezgra komete. Izgleda poput igračke-kosti za pse iz crtanih filmova. Jasno se uočavaju detalji jezgre i materija koja „isparava“ s nje. Znanstvenici su zadivljeni prvim pristiglim materijalima. Obzirom na tehničke uvjete, letjelica nije istovremeno poslala snimke i rezultate drugim mjerenja već se to radi upravo u ovim trenucima i potrajati će još nekoliko sati. EPOXI je ostvario fantastičan prelet i prošao neoštećen iako je susretna brzina bila preko 43.500m km/h. U takvim uvjetima čak i mali komadić izbačen s jezgra komete mogao je oštetiti ili čak i uništiti letjelicu no to se nije dogodilo.

epoxi
Letjelica EPOXI na putu prema kometi Hartley 2

Michael F. A’Hearn, profesor astronomije sa Sveučilištau u Merylendu ujedno i voditelj istraživačkog tima misije, smatra kako će Hartley 2 pomoći da shvatimo je li ono što smo naučili sa ranjeg susreta letjelice i komete Tempel 1 karakteristično za sve komete, ili je to bilo vezano samo za nju posebno.

Hartley-2-up-close
Jezgro komete Hartley 2

EPOXI je zapravo drugo ime letjelice preostale od misije Deep Impact koja je svojevremeno torpedirala kometu Templ 1. Prva je to letjelica koja u svom radnom vijeku istražuje dvije komete, a tek peta kometa istražena iz blizine.

Kliknite na fotografiju
Hartley-2-data-510

Kometa je jedno kratko vrijeme tijekom listopada bila na granici vidljivosti golim okom i iz naših krajeva.