zvezde

Astronomi su detektovali veliki broj bliskih zvezda koje mogu da priđu dovoljno blizu Sunčevom Sistemu i svojim prisustvom naruše harmoniju koju danas poznajemo. Proračunate su orbite oko 40 hiljada zvezda male mase (tip M) i ustanovljeno je da postoji mogućnost da 18 zvezda priđe veoma blizu našem sistemu u narednih milijardu godina. Šanse da se ovo dogodi su veoma male, ali u slučaju takvog prolaska posledice bi mogle biti dramatične, izjavili su naučnici.

Verovatnoća da će neka od zvezda direktno da se sudari sa našom matičnom zvezdom ravna je nuli, izjavio je John Bochanski vođa tima (Pennsylvania State University) i dodao, da bi bliski prolazak mogao da izazove kišu kometa. Za dobijanje ovih zaključaka korišćen je katalog od 40 hiljada zvezda u kome su date: radijalna brzina, udaljenost i ugaona brzina zvezde. Astronomi su pomoću ovih podataka modelirali orbite zvezda u narednih milijardu godina.

Kao što je napomenuto tim je identifikovao 18 “Nemesis orbita“, kako su ih oni nazvali. Nemesis zvezda je hipotetička zvezda, patuljastog tipa za koju se veruje da orbitira oko Sunca na velikoj udaljenosti od 0,8 – 1,5 svetlosnih godina. Neki naučnici povezuju bliske prolaske ove zvezde sa masovnim ekstinkcijama koje su se dešavale u istoriji Zemlje.

Astronomi naglašavaju da nema razloga za brigu jer proračuni koji se prave na tako velike vremenske periode imaju jako velike greške.

 


Gde se nalazae komete?

Ortov oblak