o1
Na slici su dve planete, 18 ili 19 meseci, 1 ili 2 asteroida, i 87 trans-Neptunovih objekata, od kojih većina još nema imena. Svi su prikazani u razmeri, ali treba imati na umu da se veličina većine trans-Neptinaca za samo približno. Sliku je montirala E. Lakdawalla, a koristila je podatke Gordana Ugrakovića, Romana Tkačenka, Teda Stryka i Bjorna Jonssona.

Veličina objekata je preduzeta sa sajta Mike Browna "How many dwarf planets are there in the outer solar system?" iz novembra 2015.

o2
Ovo je verzija iste slike sa objektima koje smo do sada posetili i istražili.

Kome se dopadaju slike objekata Sunčevog sistema, toplo mu preporučujem da pogleda ove sajtove: Enceladus, Dione, Tethys, Titan, Rhea, NASA Mars missions before 1996, Iapetus, MESSENGER, Dawn, Saturn's moons, dwarf planets beyond Neptune, Mimas, Jupiter's moons, Io, Pluto, Europa, scale comparisons, Charon, Ganymede, amateur image processing, Eris, Callisto, the Moon, Mars, asteroid 4 Vesta, New Horizons, Cassini, Galileo, Voyager 1 and 2, asteroid 2 Pallas, asteroid 1 Ceres, trans-neptunian objects, pretty pictures, asteroids, best of, Triton, Neptune's moons, Uranus' moons

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: