Svi smo viđali snimke astronauta koji u bestežinskom stanju lebde iznad Zemlje, i slušali, naravno, o “nultoj gravitaciji”. Ali to je pogrešan termin. Snaga gravitacije opada sa rastojanjem (tačnije, sa kvadratom rastojanja), ali nikada ne padne potpuno na nulu. Ako ćemo pravo, gravitacija se prostire u beskonačnost.

gravitacija

Nikada niko ne može “pobeći iz za­grljaja gravitacije”, kao što se ne može pobeći od plaćanja poreza.

Astronautima izgleda kao da su iskusili nedostatak gravitacije zato što se okreću oko Zemlje. Ono što stvar­no osećaju jeste slobodan pad, jer oni zapravo stalno “padaju” ka Zemlji. I zbilja – oni padaju ka njoj, ali se bočno kreću tolikom brzinom da zapravo ni­kada ne stignu da padnu. Rezultat toga je da neprestano prate krivinu naše planete, uvek padaju na nju ali je ni­kada ne pogađaju.

Na tipičnim šatlovskim visinama orbita oko Zemlje, na oko 400 km, sila gravitacije iznosi još uvek 90% one koju osećamo na površini. Gravitacija još uvek veoma snažno utiče na kre­tanje letilice (i astronauta). Njeno puno dejstvo će ponovo osetiti tek kada slete na njenu površinu.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: