Kako saznajemo u Hrvatskoj se vodi odlučna rasprava o budućem regulisanju problema prekomernog osvetljavanja tokom noći. O tom problemu u AM imamo velik broj tekstova od kojih neki potiču iz prošlog veka, te se, dakle, na ovim prostorima više od dve decenije uočava ovaj ekološki, ali sve više i medicinski i ekonomski problem.  U rešavanju ovih problema na Balkanu, ali i u čitavoj Evropi najdalje je otišla Slovenija, a sada je izgleda na red došla i Hrvatska u kojoj se upravo ovih dana pred njihovim zakonodavnim telom raspravlja o novom zakonu koji treba da donese zaštitu od prekomernog i neopravdanog osvetljavanja.

Ovim povodom preuzimamo članak sa sajta Naše nebo koji je posvećen upravo ovom zakonu.

pr2


NOVI ZAKON O ZAŠTITI OD SVJETLOSNOG ONEČIŠĆENJA - MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA I ENERGETIKE POD PRITISKOM INDUSTRIJE RASVJETE 

Obzirom da se kao i obično u Hrvatskoj radi pojedinačnih uglavnom ekonomskih interesa neke stvari počinju rješavati ispod stola, iza zatvorenih vrata i daleko od očiju javnosti želimo reagirati i upoznati javnost sa situacijom pritiska industrije rasvjete na proces donošenja Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja.

Svjetlosno onečišćenje je promjena razine prirodne svjetlosti u noćnim uvjetima uzrokovana emisijom svjetlosti iz umjetnih izvora svjetlosti, koja štetno djeluje na ljudsko zdravlje i ugrožava sigurnost u prometu zbog bliještanja, neposrednog ili posrednog zračenja svjetlosti prema nebu ometa život i/ili seobu ptica, šišmiša, kukaca i drugih životinja te remeti rast biljaka, ugrožava prirodnu ravnotežu na zaštićenim područjima, ometa profesionalno i/ili amatersko astronomsko promatranje neba i nepotrebno troši energiju te narušava sliku noćnog krajobraza.

Novi Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja prošao je prvo čitanje u Saboru na 9. sjednici 28. rujna 2018. te je donesen zaključak da se prihvaća Prijedlog zakona sa 80 glasova za i 43 suzdržana, a sve primjedbe, prijedlozi i mišljenja uputit će se predlagatelju radi pripreme Konačnog prijedloga zakona. Dakle, zakonski je prijedlog prošao redovitu proceduru na početku koje je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pokrenulo Radnu skupnu za izradu Nacrta prijedloga zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja te je nakon završetka rada te skupine pokrenut postupak za donošenje zakona, predstavljen prijedlog zakona, provedeno javno savjetovanje i razmatranje u radnim tijelima te je zakon prošao prvo čitanje.

Nakon ove redovite procedure, na pritisak industrije rasvjete dolazi do one neredovite procedure odnosno samo pojedini članovi radne skupine za izradu nacrta zakona bivaju 16. listopada 2018. putem e-pošte pozvani iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike na hitni sastanak koji bi se trebao održati u Ministarstvu 18. listopada 2018. godine. Ne treba niti spominjati da je vrlo sumnjivo ovakvo sazivanje sastanka u Ministarstvu izvan redovite procedure koja je provedena, a još je sumnjivije što je na dotični sastanak pozvano samo 5-6 ljudi iz radne skupine, a ne kompletna radna skupina koja je bila sastavljena od 20-ak ljudi.

Što industriji rasvjete smeta?

Kao prvo, smeta im što se zakon uopće donosi jer tvrde da većina zemalja EU nema ovakav zakon pa što bi ga mi imali kada ga neke druge veće zemlje nemaju. Smeta im dotični zakon jer će zaustaviti prekomjerno postavljenje rasvjete, a trebamo napomenuti da je to kod nas pošast poput one sa farbanjem tunela jer primjerice Hrvatska na 1000 stanovnika ima indeks isijane svjetlosti u vis od 92,3 dok jedna Njemačka koja ovakvog zakona nema ima isti indeks od 38,2 što je podatak dobiven iz satelitskih snimaka (https://www.lightpollutionmap.info/LP_Stats/) pa je jasno da jedna Njemačka racionalno postavlja rasvjetu za razliku od jedne Hrvatske, ali mi smo bogatiji od Njemačke i kod nas je sve fantastično od zdravstva, školstva pa do mirovinskog sustava pa imamo novaca da ga razbacujemo na rasvjetu. Drugi problemi koji industriju muče su ograničenja isijavanja svjetlosti iznad horizontale, ograničenje korelirane temperature boje svjetlosti na ne više od 2700 K, zabrane da se ljudima svijetli u prozore i vrata, zabrane da svjetlosni snopovi šaraju noćnim nebo, ... Uglavnom, industriji rasvjete smeta sve što štiti ljudsko zdravlje i prirodni okoliš i sad su spremi učiniti sve mimo redovite procedure kako bi srušili ovaj zakon isključivo radi profita.

Međunarodne pohvale novom zakonu

Nakon što je Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja prošao prvo čitanje u Saboru, nije mnogo trebalo da stignu i prve međunarodne pohvale od Međunarodne organizacije za zaštitu noćnog neba (International Dark Sky Association – IDA: http://darksky.org/croatian-light-pollution-law/) i Slovenske udruge za zaštitu noćnog neba Tamnog neba Slovenije, ali to industriji nije bitno njima je bitan samo profit i kako sami tvrde zašto bi Hrvatska prednjačila u zaštiti od svjetlosnog onečišćenja, zaštiti ljudskog zdravlja i prirodnog okoliša jer valjda trebamo prednjačiti u svjetlosnom onečišćenju, uništavanju ljudskog zdravlja i prirodnog okoliša kako bi pojedinci još više zarađivali na grbači poreznih obveznika.

Tajnik HAS-a i Našeg neba:

Dorian Božičević, mag. theol.

Međunarodna pohvala nacrtu novog Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja 
ulazna pošta Vijesti - 04-10-2018, 19:21 

Međunarodna organizacija za zaštitu noćnog neba (International Dark Sky Association / IDA) pohvalila je trud i rad Hrvatskog astronomskog saveza i Našeg neba - Udruge za zaštitu noćnog neba po pitanju nacrta novog Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja pa će Hrvatska osim po sportskim rezultatima možda postati poznata kao jedna od najnaprednijih zemalja po pitanju zaštite od svjetlosnog onečišćenja ako zakon bude usvojen u obliku u kojem je predložen. Cijeli članak možete pročitati na sljedećoj poveznici:  http://darksky.org/croatian-light-pollution-law/

Novi Zakon o svjetlosnom onečišćenju prošao prvo čitanje 
ulazna pošta Zakoni - 04-10-2018, 09:25 

Novi Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja prošao je prvo čitanje. Velik je još posao pred nama kako bi što kvalitetnije štitili noćno nebo, prirodni okoliš i ljudsko zdravlje, a i prestali se bespotrebno razbacivati novcem poreznih obveznika. Više informacija o prijedlogu Zakona i saborskoj raspravi možete pronaći klikom ovdje.