Teleskop-refraktor Suncev-filter
Filter za posmatranje Sunca
Fotografija-Suncevog_diska
Detaljniji-prikaz_najkrupnijih-pega
Merenje-ugaonih-dimenzija-pega
SOHO-fotografija-Sunca-10-09-20111
Polozaj-pega-na-Suncevom-disku
Crtez-najvecih-vidljivih-pega-10-09-2011

Posmatranje je izvršeno iz Umke kod Beograda (na ugodnih 35°C) pomoću refraktorskog teleskopa D=60 mm, F=910 mm i odgovarajućeg malog okularnog filtera za Sunce (mada se radi sigurnosti  preporučuje postavljanje većeg filtera na objektiv). Ipak, ovaj filter koristim još od 1995. godine kada je došao uz teleskop kao sastavni deo opreme, a moj lični utisak je da dobijam kontrastniju i prijatniju žuto-zelenu sliku u odnosu na korišćenje Baader folije.

Posmatranjem kroz okular žižne daljine f=20 mm načinjen je crtež najkrupnijih pega. Neposredno posmatranje i crtanje dovodi do uočavanja veoma finih detalja koje je vrlo teško zabeležiti na fotografiji. Crtež je namerno načinjen krupniji da bi se zabeležili upravo oni detalji koji nisu vidljivi na fotografijama.

Fotografije su načinjene skromnim Olympus fotoaparatom od 5 megapiksela i nisu naknadno obrađivane.

Položaj pega na Sunčevom disku zabeležen je i projekcijom na beli papir uz korišćenje zenit prizme. Prečnik oblasti koju zauzimaju najkrupnije pege, uključujući i područje polusenke izmeren je okularnom mrežom čiji najmanji podeok odgovara uglu od 23.2 lučne sekunde.  Prečnik  pomenute oblasti je oko 70", što je pri trenutnoj udaljenosti Sunce-Zemlja ekvivalentno prečniku od približno 51 000 km.

Posmatrački podaci se mogu uporediti sa fotografijom Sunca sa SOHO-a koja je takođe data u prilogu.

Projekcija-Sunca-na-belu-podlogu

Dušan Mrđa
Author: Dušan Mrđa
Dr Dušan Mrđa, redovni profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu. Istaknuti naučnik srednje generacije. Objavio velik broj radova u prestižnim stranim stručnim i naučnim časopisima.