Sasvim malo izvan grada održano je još jedno astronomsko posmatračko veče u organizaciji astronomskog društva Bor. Nebo je bilo vedro od istoka do zapada i od juga do severa, jednostavno nigde ni oblačka na vidiku. Međutim, svetlosno zagađenje je uvek problem blizu grada a ovoga puta i Mesec u prvoj četvrti je pravio problem. Međutim, tako je i planirano jer je Mesec bio jedan od planiranih meta.

Posmatranju je prisustvovalo 15-ak posmatrača koji su se okupili do 20h. Od opreme su korišćena dva teleskopa:

- Njutnov reflektor 130/650 EQ2 Skywatcher

- Njutnov reflektor 150/750 EQ3 Skywatcher

Tu su bila i po dva Plossl okulara i jedno barlow sočivo od 2x i jedno od 2,5x. Sasvim dovoljno za ugodno posmatranje.

Teleskopi su prvo upereni u Mesec kome je bila osveteljena tačno jedna polovina i koji se nalazi pored zvezde Antares u sazvežđu Škorpija. Sjaj Meseca je veoma umanjio sjaj ove zvezde, a i celog južnog i jugozapadnog dela neba, dok se njegov uticaj primećivao i na ostatak noćnog neba.

Posmatrali galaksije M81 i M82 koje su se jasno razikovale u okularima. Tu je i nezaobilazno zbijeno zvezdano jato M13 u Herkulesu, M15 u Pegazu, Double Cluster u Perseju, galaksija Andromeda u istoimenom sazvežđu na koju smo se ponovo vratili nakon zalaska Meseca i tada se znatno bolje videla, maglina M27, Trifid (M20) i Lagoon nebula (M8) u Strelcu, dvojnu zvezdu Albireo u Labudu koja spada u najlepše dvojne zvezde od kojih je jedna komponenta žuta i ima magnitudu 3,1 dok je druga plava sa magnitutom od 5,1 i mogu se razdvojiti tek na uvećanjima od preko 10-11x i još neki objekti. Sve u svemu posmatački deo je bio uspešan.

Pored posmatranja bilo je i dosta pitanja i razgovora o noćnom nebu, a posebno su bila zanimljiva pitanja mališana koji su prisustvovali posmatranju i koji su bili neverovatno znatiželjni i zbog toga nas oduševili.

Posmatranje je trajalo do skoro 23h i tada je oprema počela da se pakuje. Zbog obaveza su neki posmatrači morali da krenu iako je baš tada na nebu polako Jupiter zauzimao povoljan položaj za posmatranje sa našeg posmatračkog mesta, ali sledeći put će on biti primarna meta.

Tu je i nekoliko slika sa posmatranja, a na jednoj je jedan zanimljiv detalj u obliku slepog miša ili nečeg sličnog.

Slike…

SDC18815 SDC18816
SDC18817 SDC18821

 

Author: Predrag Agatonović