Astronomsko društvo „Ruđer Bošković“ iz Beograda ove godine organizovalo je devetu po redu letnju školu astronomije. Škola se održala na planini Goliji kod Novog Pazara, u malom turističkom naselju „Odvraćenica“. Škola je trajala od 26. jula do 3. avgusta ove godine.

LSA_2011_--_Ekipa_na_Goliji

Jedan od glavnih ciljeva svake letnje škole je da polaznici savladaju osnovne elemente astrognozije i praktičnog rada sa teleskopima. Na žalost, zbog relativno loših vremenskih uslova, a pre svega zbog kiše i oblačnog i veoma vlažnog vremena, ova dva glavna cilja nisu realizovana u potpunosti.

S druge strane, predavanja teorijskog karaktera nisu imala problem sa lošim vremenom. Četiri predavača, uz orgranizatora škole, Aleksandra Otaševića, održalo je ukupno 39 predavanja, prema sledećem programu:

  • Branko Simonović: astrognozija, sferna astronomija, astrofotografija, istorija astronomije;
  • Vesna Slavković: asteroidi i komete, meteori;
  • Jovan Aleksić: planete Sunčevog sistema, Sunce;
  • Srđan Đukić: astrobiologija, naučna fantastika na filmu.

Smeštaj je bio manje-više dobar, postojeći problemi su uglavnom rešavani u hodu, a ishrana prlično hvaljena među polaznicima. Organizovani su i prateći sadržaji – šetnje i izleti u inače prelepoj prirodi, a druženje je bilo za primer.

Zanimljivo je – i lepo – što su se polaznicima na predavanjima povremeno pridruživali i ostali gosti ove planine, pa je ADRB ostvario još jednu svoju veoma bitnu funkciju – popularizaciju astronomije kao prirodne nauke.

ADRB već priprema svoju sledeću veliku aktivnost, Letnje astronomske susrete. Do sledeće škole ima još mnogo vremena, ali je polaznici veoma željno iščekuju da bi „ponavljali“ razred. Ova škola je bar po tom detalju verovatno jedina takva škola.

Author: Ivan Stamenković