Danas, i u narednih nekoliko večeri, Merkur će biti u povoljnom položaju za posmatranje iz naših krajeva.

Zbog toga što je, kao unutrašnja planeta, za posmatrača sa Zemlje, Merkur  uvek  blizu Suncu, i zbog sunčevog sjaja praktičko nevidljiv, retke su prilike tokom godine da  se prividno „odmakne“  od Sunca toliko da umakne sunčevom blještavilu, u bude dostupan posmatračevom oku. Postoji priča, da čuveni Nikola Kopernik nikada nije uspeo da posmatra Merkur, i da mu je to ostala najveća neostvarena želja.

Kliknite na sliku

Merkur-Jupiter
Merkur i Jupiter ovih dana.

Radi opažanja Merkura, potrebno je posmatrati zapadni horizont, 20 minuta nakon zalaska Sunca . Prividna blizina Jupitera (od 1999. godine, kod nas poznatiji kao špijunski satelit), olakšava pronalaženje Merkura, koji se vidi kao sjajna zvezdica pored sjajnog Jupitera. Iz večeri u veče, njihov prividni razmak na nebu će se povećavati, utoliko što će Jupiter sve više tonuti u sunčev sjaj, a Merkur u narednim večerima odmicati od Velikog brata Jupitera.

Za njegovo posmatranje je dovoljan dvogled, a u idealnim meteorološkim uslovima videće se i golim okom. Još samo da  i meteorološki uslovi budu povoljni, eto prilike za redak astronomski doživljaj.

Vedro nebo...

Author: Dragan Miladinović