Nekao se zaredilo sa vedrim danima i još vedrijim noćima pa smo ponovo onako na brzinu otišli do Rudina da se malo nagledamo. Bilo nas je samo troje. Iskra, Martin D, pa smo poneli samo muju 16icu a Martin je sa dva fotoaparata sliako star trail. I akoje nebo bilo vedro Seeing baš i nije bio nešto najbolji. Mislio sam u početku da je zbog kolimacije pa smo sa Iskrom izgubili par minuta da kilimiramo sa noci Česair kolimatorom  ali jednostavno nije ništa pomagalo. Najviše se primećivalo kod vojnih zveza kao i na Saturnu.

Nažalost pri pakovanju polasku sam zaboravio zvezdane karte pa smo orali ostati na one objekte koji su mi u „folderu“. Od M46, 47,41, 42,31,81,82, 1  itd.kao i nekoliko NGC kao što su Flejm u Orionu i planetarna maglina u M46.

Najviše smo se trudili oko Saturna ali osim i dva satelita ništa drugo nismo uspeli videti. Siguran sam da je to zbog seeinga. Nadao sam se da ću registrovati tu oluju na Saturnu ali nije mi uspelo. Ipak dobra tri sata smo probveli u prirodi sa teleskopom što moram priznati da mi je jako prijalo.

Rezultate Martinovog slikanja možete da vidite u prilogu texta.

Pozdrav iz Skoplja

Kliknite na slike da se uvećaju IMG_5981
IMG_5970 IMG_5979
Startrails-Rudine-polaris-1 Startrails-Rudine-polaris-2
Startrails-Rudine Startrails-Rudineii
Author: Radan Mitrović