SAAS_logo74Astronomski kamp Sivčina 2010, koji je održan od 30.04. do 02.05.2010 godine, je bio uspešan. Naravno nisu došli svi, što ne predstavlja iznenađenje kada je Srbija u pitanju. Domaćini su bili spremni i na visini zadatka.

HPIM9035_resize
IMG_0055_resize
IMG_0056_resize
IMG_0092_resize

Spremili su se organizovali sve da ugoste kolege astronome amatere iz Srbije. Iz Ivanjice su organizovano došli đaci i njihovi nastavnici iz osnovne škole „Kirilo Savić“ da bi prisustvovali predavanju o Sunčevom sistemu, da bi gledali po prvi put kroz teleskope, i slušali od iskusnih astronoma amatera zanimljive detelje o objektima koje su posmatrali.

Za teleskopima su bili Milan Gucić, Enes dr Maljevac i El jesa Hubanić iz AD Novi Pazar, Stefan Vučićević iz AD Orion i ja.

Deca su bila oduševljena posmatranjem i pokazala su veliko interesovanje za neska tela. Najviše im se dopao naravno Saturn.

Smeštaj je bio divan. Meštani su nas takođe lepo primili, svuda su nas zvali na piće razgovor itd. Posebno bih pohvali članove AD Novi Pazar koji su doneli dosta astronomske opreme i  zabavljli decu koja su u velikom broju bila prisutna na kampu. Druženje je bilo fenomenalno, drugo veče je došao i astronom amater Aco Armuš iz Berana, naš prijatelj sa Letenke.

Na kraju bih se zahvalio pojedincima koji su mi pozajmili neku opremu:

Janko Mravik, AD Univerzum pozajmio je projektor kako bi moglo da se održi predavanje, a Mile Kočić pozajmio je luminator za izradu id kartica.

Sve u svemu kamp je bio uspešan i domaćini su iako im je ovo bio prvi put i bez ičije pomoći organizovali uspešan kamp. Ovo će postati tradicionalni kamp stim što će njegovo vreme biti pomereno za avgust kada je planina puna šumskog voća. I na kraju pogledajte slike.

album

Author: Dragan Radmilović