Slučajni ili namjerni svjedoci večerašnjeg ili sutrašnjeg zvjezdanog neba imaju lijepu priliku za vidjeti bliski susret Mjeseca i Marsa. Markantni objekti nalaziti će se veoma blizu jedan drugome na našem nebu. Tijekom srijede Mjesec će biti nešto zapadnije od Marsa a četvrtak navečer isto toliko istočnije od njega. Iako će na nebu oni biti blizu jedan drugome u stvarnosti su udaljeni preko dvijesto milijuna kilometara.

21042010
Položaj Mjeseca i Marsa na nebu u srijedu navečer

Oba ova nebeska objekta predmet su intenzivnog astronautičkog istraživanja i realni kandidati posjet, a jednog dana i ostanak čovjeka u kolonijama na njima.

22042010
Položaj Mjeseca i Marsa na nebu u četvrtak navečer

Za opažanje ovih objekata nije potrebna nikakova tehnička oprema. Sjajni Mars lako je prepoznati i uočiti na nebu pored Mjeseca. U njihovoj blizini uočiti ćemo još nekoliko veoma sjajnih zvijezdica. Riječ je o Kastrou i Poluxu u Blizancima te o Procionu u zviježđu Malog Psa. Sjajni Sirius u Velikom Psu i Orion pomalo napuštaju naše nebo i biti će nanovo vidljivi tek u jesen. Izađete li pod zvjezdano nebo neće moći propustiti i sve sjajniju Veneru koja se svakog dana sve više uzdiže iznad zapadnog horizonta.

mjesec-mr
Fotografija Mjeseca