Od 12. do 15. avgusta ove godine kod sela Radibuš u Makedoniji održan je velik astronomski kamp. Učesnici kampa, a bilo ih je oko trideset su, kako nas izveštava Radan Mitrović, jedan od organizatora, bili veoma zadovoljni. Kako i na fotografijama možete videti tokom celog kampa nebo je bilo vedro. 

R3

Poljana sa koje su se vršila osmatranja se nalazi na visini od oko 550 metara, a u neposrednoj okolini nema ozbiljnijeg svetlosnog izvora tako da su osmatrački uslovi bili odlični. Učesnici su imali nebo na dlanu i videli su sve što je uopšte bilo moguće videti i što je bilo u domašaju njihovih teleskopa.

R1

- Bile su to odlične tri noći – rekao je Radan Mitrović – Jupiter i Saturn su dominirali, jer su obe planete blizu svoje opozicije, ali ono što je obeležilo osmatranje u našem kampu bili su meteori. Sada su aktivni Perseidi i videli smo ih zaista jako puno.

Kamp se održao – dodaje Radan – uz pridržavanje svih propisanih mera zaštite od virusa covid-19. Svi, sem dece su bili vakcinisani.

4 3 2 1

 

Među učesnicima kampa bila je i porodica Savić iz Beograda: Tara, Ivana i Marko.

Marko je u izjavi za AM rekao da su on i njegova porodica redovni učesnici kampa u Makedoniji i da su ove godine posebno zadovoljni ne samo zbog ljubaznih domaćina nego i zbog odličnog neba koje im je pružilo veliko osmatračko zadovoljstvo. 

R2

MakedonijaSelo Radibuš se nalazi oko 60 kilometara istočno od Skoplja i 35 kilometara od najbližeg grada Kumanova.

POGLEDAJTE ALBUM FOTOGRAFIJA (8 fotografija)