Čak četiri golim okom vidljiva planeta u noći pomrčine Mjeseca

Sutra, petak 27. jula, od izlaska Mjeseca nad istočnim obzorom u 20:29 pa sve do 00:19 u subotu rano ujutro iz naših je krajeva vidljivo potpuno pomračenje Mjeseca s tim da je u vremenu od 21:30 do 22:13 faza totaliteta kad je cijeli Mjesečev disk u Zemljinoj sjenci.

U tom vremenu imamo prigodu golim okom vidjeti i čak četiri sjajna planeta na našem nebu. Redom od zapada prema istoku, po liniji ekliptike (koja je položena prema jugu) nalaze se tako Venera, Jupiter, Saturn i Mars koji je prividno u neposrednoj blizini Mjeseca.

Venera blješti sjajem -4.1m a od nas je udaljena 127 milijuna kilometara. Zalazi u 22:22, točno u vrijeme maksimuma totaliteta pomrčine Mjeseca.

Jupiter je nešto slabijeg sjaja ali i dalje markantan, udaljen je 770 milijuna kilometara a sjaji poput zvijezde -2.0m.

Od Saturna nas dijeli nepunih milijardu i četiristo milijuna kilometara, njegov je sjaj još slabiji i iznosi 0.2m.

Naposljetku, tu je i Mars u opoziciji na dan pomrčine Mjeseca, udaljen od nas „svega“ 58 milijuna kilometara, jasne crvenkaste boje i sjajnosti „između“  Venere i Jupitera -2.8m.

Oko sat vremena nakon zalaska Sunca sva četiri planeta lako su uočljiva golim okom na nebu. Namjeravate li opažati i fotografirati sutrašnja nebeska događanja, večeras je prava prigoda da pripremite teren i izaberete Vašu opažačku lokaciju (ne zaboravite i na društvo!). Nadajmo se vedrom vremenu..

nebo 27072018

Pomračenje Meseca od 27. jula 2018.