Amaterska astronomija u Vojvodini i celoj Srbiji ovog meseca postaće bogatija za jednu opservatopriju. U subotu, 12. septembra u Mladenovu (selo 50 kilometara zapadno od Novog Sada) biće otvorena astronomska opservatorija Astronomskog društva „Kosmos“ iz Novog Sada. Predsednik ovog društva, Miloš Gagić, za otvaranje najvljuje interesantan program.

kupola

Postavljanje kupole na opservatoriju

MGagic

Miloš Gagić

- Biće to po svemu sudeći izuzetna manifestacija na kojoj očekujemo više od sto gostiju - kaže Gagić. - Program je zanimljiv i sastoji se od predavanja i razgovora sa gostima, nakon čega na red dolazi javno astronomsko posmatranje nebeskih objekata. Astronomska društva iz Novog Sada i Bačke Palanke doneće desetak svojih teskopa koji će biti postavljeni na travnjak ispred opservatorije. Mesna zajednica "Mladeonovi" je obećala da će za ovo osmatranje biti isključena ulična rasveta, a saobraćaj u toj ulici biće zatvoren. Planiramo da tokom posmatranja dva naša saradnika putem razglasa komentarišu izgled neba, a imaćemo i poseban teleskop za astrofotgrafiju i svi koji budu to želeli moći će svojim fotoaparatom da naprave sebi svoju, možda i prvu, astrofotgrafiju - kaže Gagić i nastavlja - Zbog toga, pozivamo sve da ponesu svoje fotoparate, a i svoju astrononsku oipremu, dvogleda i slično i pridruže nam se na ovom osmatranju.

Organizatori ovog događaja su astronomska društva "Kosmos", "Novi Sad" i Lira svi iz Novog Sada i astronomsko društvo "Univerzum" iz Bačke Palake".

Program:

- 18 h „Kratko putovanje kroz svemir“, prof. dr Dušan Mrđa i Aleksandar Zorkić

Tokom virtuelnog putovanja publika će posetiti sve delove sunčevog sistema, Sunce, planete i satelite, a nakon toga svi kreću u galaktički krak i dalje, mnogo dalje, do susednih galaksije i kraja svemira.

- 20 h Javno posmatranje, fotografisanje nebeskih objekata.

Tokom posmatranja predviđeno je da dva saradnika, Janko Mravik i Ratko Miljkovac komentarišu izgled neba te tako navode posmatrače na najintersantnije objekta. U dobrom položaju od planeta biće Saturn, a od objekata dubokog neba Dambel...

- Koktel.