O ovom 'teleskopu' pišem još od 2003. (stvarni radovi su započeti 1996.) i stalno slušam 'sad će'. Od tada je montaža i lansiranje odlagano sto puta, a cena je sa početnih $500 miliona mic po mic skočila na 10 milijardi današnjih dolara! Ima li kraja ovome? Izgleda da jok, jer NASA objavila da od oktobarskog lansiranja neće biti ništa...

JWST 2
Već milion puta viđene slike kosmičkog teleskopa, naše dike!

Očekuje se da će NASA-in svemirski teleskop James Webb proširiti granice ljudskog znanja, omogućujući nam istraživanje najudaljenijih, a time i najstarijih objekata u svemiru. Zasad sve što napravljeno koštalo je brdo novca a lansiranje se odgađalo. Pa, pripremite se za još istog. NASA je potvrdila da teleskop neće uspeti da bude lansiran 31. oktobra kako je planirano. Međutim, ovog pua se kunu da će se kašnjenje meriti samo u nedeljama.

Svemirski teleskop 'James Webb' (JWST) razvija se više od 20 godina, ali je trebalo nekoliko godina da se plan uopšte uobliči. NASA je izmenila dizajn početkom milenijuma, što je pomaknulo očekivani datum lansiranja sa 2007. na 2009., pa na 2010., pa na 2011. godinu. Veroatno možeš i sam da vidiš gde je to išlo. Sada je. 2021. godina a NASA još uvek nije sigurna kada će tačno taj teleskop biti lansiran.

Poslednjih nekoliko meseci NASA se čvrsto držala odabranog datuma lansiranja na Noći veštica. Hardver je u završnoj montaži, a agencija je uredno objavljivala svaki važan test. Naprimer, NASA je nedavno testirala sistem za otvaranje ogledala (o čemu sam i ja pisao). Masivno segmentirano ogledalo je sada sklopljeno i spremno za lansiranje unutar evropske rakete 'Ariane 5'.

Višestruka razmatranja su ipak navela NASA-u da objavi najnovije kašnjenje. NASA još izvodi završna testiranja, a zatim će spakovati JWST na putovanje brodom do ESA-ine svemirske luke u Francuskoj Gijani. To će se dogoditi krajem leta, ali NASA ne želi da kaže kada. Očito postoji zabrinutost da bi teleskop od 10 milijardi dolara mogao da bude primamljiva meta za pirate. Da, stvarno (lansirnu rampu obezbeđuju odredi Legije stranaca)..

JWST 3
NASA se za lansiranje odlučila za 'Ariane 5'... čim počne ponovo da leti.

Raketa 'Ariane 5' se smatra za pouzdano vozilo, ali je i ona deo kašnjenja. ESA je od prošle godine prizemljila 'Ariane' zbog problema sa kriškama vrha rakete. Međutim, ESA kaže da je redizajn završen, te da će raketa uskoro ponovo ući u službu. Predviđena su dva lansiranja 'Ariane 5' pre 'Webba', tako da ćemo znati da li je popravljena pre nego što ponese nezamjenjivi teleskop.

Konačna komplikacija je sama svemirska luka. Tamošnje operacije je ograničio COVID-19, a vakcine još uvek nisu široko dostupne u Francuskoj Gijani. Ako se pandemija tamo pogorša kako prelazimo iz jeseni u zimu, vremenski sled događaja bi mogao i dalje da se menja. U najboljem slučaju, trebaće 55 dana da se JWST pripremi za lansiranje nakon što stigne u svemirsku luku. To znači da se lansiranje u oktobru ne očekuje.

NASA trenutno ne želi da nagađa o čvrstom datumu lansiranja, ali zakasniće barem nekoliko nedelja. To znači, novembar ili decembar 2021. Mislim da niko od nas neće biti šokiran ako se lansiranje pomeri na 2022. godinu. Ja svakako ne...

JWST 4
Okvirni presek troškova.

JWST 5
Mogući kraj misije JWST.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: