Probna raketa „Россиянка“ sa višekratnim prvim stepenom poleće 2016. god.

Glavna osobenost projekta “Ruskinja”, neviđena do sada ni kod manjih raketa, biće sposobnost povratka u rejon kosmodroma i prizemljenje prvog stepena radi ponovnog korišćenja skupih motora i opreme.

ruskinja

Državni raketni centar (ГРЦ) “Makejev” planira da naredne godine pripremi i lansira probnu raketu-nosača “Ruskinja” (rus. “Россиянка”) sa višekratnim prvim stepenom. To je letos okupljenim novinarima saopštio generalni direktor i glavni konstruktor preduzeća Vladimir Degtjar.

Projekat ‘Ruskinja’”, sa prvim stepenom koji će da se koristi više puta, realizovaće se raketom najlakše klase uz upotrebu motora prvog i drugog stepena proizvedenim u konstruktorskim biroima hemijske mašinogradnje “A.M. Isajev”, koji koriste pare “tečnog kiseonika i utečnjenog prirodnog gasa[1]”. Planira se da će radovi, urađeni po tehničkim zahtevima Centralnog naučno-istraživačkog instituta mašinogradnje (ЦНИИМАШ), biti dovršeni 2016. godine. Te radove će izvesti kompanija „Makajev“ u vidu probne rakete-nosača „Ruskinja“, izjavio je tada Degtjar.

Kako su objasnili u „Makajevu“, probna raketa-demonstrator, biće uvidu modela, sa svimtehnološkim osobenostima konačnog proizvoda.

Kao je izjavio Degtjar, radovi na motorima rakete su daleko odmakli. „Ove godine smo izršili nekoliko osnovnih ispitivanja motora,“ rekao je on.

Osobenost projekta „Ruskinja“ činiće sposobnost povratka u rejon kosmodroma i prizemljenje neoštećenog prvog stepena, što će omogućiti višestruko korišćenje glavnih motora (do 25 puta). Prvi put projekat ke predstavljen javnosti 2007. godine.

Šemu povratka prvog stepena rakete-nosaća danas ispituje i poznata američka privatna aeronautička kompanija „SpaceX“.

Ako se nekom ko čita moje tekstove kompanija „Isajev“ učinila poznata, to je zato što sam o njoj nedavno pisao kao o proizvođaču nuklearnih balističkih projektila koji se lansiraju iz podmornica, R-29RM „Štilj“ i iz njih izvedene kosmičke rakete tipa „Volna“.

skica let

 

Prema prvobitnim planovima, raketa je trebala da na lansiranju bude teška 750 tona, a trebalo je da može da u nisku orbitu ponese 21,5 tona. Razmišljalo se i o jačoj varijanti – mogla bi da ponese i do 35 tona! – ali za to bi trebalo ili povećati dimenzije rakete ili u II stepenu upotrebiti vodonično-kiseonične motore.

12. decembra 2011. „Makejev“ je sa projektom „Ruskinja“ učestvovao na konkursu Roskosmosa za prvu fazu razvoja višekratnog raketno-kosmičkog sistema, ali posle intervencija određenih lobija pare sa konkursa je uzeo konstruktorski biro „Hruničev“ sa projektom „Bajkal-Angara“.

 


[1] Prirodni gas, prvenstveno sačinjen od metana, postaje tečan na-160° C.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: