21. oktobar. 2009.

lunarnikopac

Pobednički lunarni ekskavator: „Odnesite me na Mesec pa da vidite kako kopam".

 

Nakon pune tri godine neuspeha, konačno su roboti dovoljno ojačali da mogu da ispune zahteve Nasinog takmičenja Regolith Excavation Challenge u budućem kopanju Mesečevog tla. Tri ekipe robotičara uspele su da kao nagradu uzmu ukupno $750.000, dokazavši da svaka od njih ima daljinski kontrolisanog robota koji za samo pola sata može da iskopa najmanje 150 kg simuliranog lunarnog rigolita. Ove godine je bilo prijavljeno rekordnih 23 ekipe.

Nakon tri godine beleženja konstantnih neuspeha, prvoplasirani robot uspeo je da na takmičenju sâm iskopa 439 kg Mesečeve prašine, i u zadatom roku je utovari u specijalni kontejner. Drugoplasirani je utovario 270,6 kg, a trećeplasirani 263,75 kg. Takmičari ne samo da su morali da se izbore sa lepljivim rigolitom, već su morali da zadovolje i zadato ograničenje da ne smeju biti teži od 80 kg. Takmičenje je održano prošle nedelje u Nasinom Ames istraživačkom centru u Kaliforniji. Pre toga, svemirska agencija je već sprovela pojedinačna testiranja robota i opreme za kopanje po Mesecu na Havajima.

SPACE.com javlja da je „Paul's Robotics" iz Vorčestera u Masačusetsu uzeo prvu nagradu od $500.000, a da su dva tima iz Kalifornije, „Terra Engeneering" i „Braundo Rancho", uzeli drugu i treću nagradu od $150.000 i $100.000.

Takmičenje robota je zapravo bio deo Nasinog velikog Vekovnog Izazova, koji je prethodno uključivao ekstremno takmičenje u projektovanju budućeg svemirskog lifta.

Ovde je film:

 


Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: