Šta ti je politička propaganda! Kada je ono nedavno pala američka raketa, svuda je osvanula priča da su glavni krivci ruski raketni motori jer su, eto, bili stari i sa greškama. Mnogi senatori su graknuli da se treba konačno rešiti te starudije i okrenuti se svom hardveru. Nažalost, neki Teksašani očigledno ne znaju da se radi o najjačem motoru na tečno gorivo na svetu i da za sad Ameri nemaju adekvatnu zamenu.

motor

Dva dana pred katolički Božić, kompanija „United Launch Alliance“, zajednička firma „Lockheed Martina“ i „Boeinga“, objavila je da će od Rusa naručiti još 20 motrora RD-180, pored onih 29 naručenih od „Energomaša“ iz Himkija pre sankcija Zapada povodom krize u Ukrajini.

ULA“ je izjavila da će ruski motori biti korišćeni na njihovim raketama „Atlas V“ i da će pružati podrški postojećim i potencijalnim civilnim i komercijalnim lansiranjima sve dok novi američki motori ne budu razvijeni i sertifikovani.

Zanimljivo je da je nova poruđžba stigla samo nekoliko dana nakon odredbe o velikom povećanju budžeta kojim je skinuta zabrana o korišćenju ruskih motora za lansiranje američkih vojnih i špijunskih satelita u fiskalnog 2015. godini, koja je istekla 30. septembra.

Kongres jeste zabranio vojnu upotrebu motora nakon prošlogodišnje ruske aneksije Krima, ali propisi o merama trošenja u fiskalnoj 2016. ostavila su otvoreno takmičenje kompanija koje proizvode rakete, bez obzira na poreklo njihovih motora.

ULA“, monopolski provajver za sva vojna lansiranja u SAD od svog osnivanja 2006. godine, odlučila je da konkuriše „SpaceX-u“, privatnoj kompaniji milijardera Elona Muska, za lansiranje najnovije generacije GPS satelita za potrebe američkog Ratnog vazduhoplovstva.

Kompanija je izjavila da više nema ruskih motora RD-180 za svoje rakete „Atlas V“, te da nema odgovarajućih sistema neophodnih kompaniji za učestvovanje u konkursu.

Šef Pentagonovog resora za nabavku oružja, Franck Kendall, izjavio je Reutersu pre neki dan da Pentagon ostaje pri odluci da prekine zavisnost od ruskih motora, ali da je novi budžet dozbolio da američka vojska koristi rakete „Atlas V“ i „Falcon 9“ za lansiranja satelita dok se ne završi gradnja novih američkih motora.

ULA“ je rekla da će i dalje podržavati dve kompanije u razvoju sopstvenih američkih motora, „Blue Origin” i “Aerojet Rocketdyne Holdings”, ali takav razvojni program je komplikovan i sigurno će trajati godinama. Koliko može da se nađe na netu, Amerikanci su planirali da u taj razvoj upumpaju par milijardiali ali i pored toga probno paljenje novih motora neće biti pre 2022. godine.

motor2

Cena svakog motora je oko $9 miliona. Interesantno je da se ovaj motor danas trenutno ne koristi ni najednoj ruskoj raketi

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: