ZCL6703

Nikako da se razjasnimo oko komentara u AM pa moram ovako, u posebnom članku nešto o tome da napišem.

Ima nekoliko nejasnih, pa i nelogičnih primedbi u novim komentarima nekih čitalaca. Mislim da je jasno da zbog zloupotrebe, trolovanja i slično komentari moraju biti pod kontrolom. Ali nekim čitaocima, kako ispada, ne smetaju takvi neargumentovani, ponekad uvredljivi i zlonamerni komentari već to što urednik interveniše pa neke komentare ne objavljuje. To je čudno, bar meni.

Stižu žalbe nekih da je objavljivanje komentara sporo i da to rasteruje čitaoce. Pa to nije tačno. Time se rasteruju samo oni kojima i nije mesto u AM. Tolerantan i dobronameran čitalac će imati razumevanje i sačekaće jedan dan da mu se komentar objavi. Pa zar je moguće da je to tako veliki problem pa da se čitaoci rasteruju??? Zar je moguće da čitaoci ne mogu da pričekaju taj jedan dan (često i manje od toga)? Čitaoci AM dobijaju dobre, kvalitetne članke – besplatno; stranice su bez reklama, često čitalac ima mogućnost da stupi u kontakt sa autorom, sa drugim čitaocima – ali to nekima nije dovoljno i oni bi hteli više. Pa šta očekujete više? 

Neki čitaoci i komentatori raspolažu sasvim površnim poznavanjem neke materije, ali ipak smatraju da imaju dovoljno znanja da donose zaključke. Oni nešto zamisle i onda pomisle da je to baš  tako. Oni na primer polaze od pogrešne pretpostavke da je AM-u važno da ima što više posetilaca. E pa dragi moji to nije tačno, to je pogrešna pretpostavka na kojoj se zasniva pogrešan zaključak! AM ne želi da ima što više čitalaca, već želi da bude prijatno mesto pametnih i dobronamernih čitalaca. Pa ako je takvih čitalaca mnogo – dobro. Ako ih je malo, opet dobro. I dovoljno! Hoćemo pametne, kulturne dobronamerne. A takve čitaoce sporo objavljivanje komentara neće rasterati. 

Oni koji bi da se svađaju i koji prepotentno misle da znaju i ono što ne znaju imaju pregršt mesta na internetu, u autobusu, na pijaci, itd. na kojima mogu da iznose svoje neargumentovane stavove, a mogu i da se svađaju i vređaju jedan drugog do milje volje. AM nije takvo mesto.

Takođe, neki čitaoci pojma nemaju kako se AM pravi, kako je organizovan, u kakvim uslovima izlazi – a ipak ti čitaoci imaju savete. Treba, kažu, uraditi … pa onda nešto napišu, recimo: neophodno je naći nekog mladog čoveka koji će da radi. Pa lepo to zvuči, ali hajde nađite ga! Uopšte mnogi vole da daju savete kako neko drugi nešto treba da radi! Ne, dragi moji, najbolje ćete pomoći, ako sami uzmete i počnete da radite. AM postoji baš zato što neki sednu i napišu neki članak, pronađu i obrade vest, pošalju video zapis itd. a ne zato što savetuju kako nešto urednik treba da radi. Urednik i redovni autori članaka i ovako već premnogo rade (i imajte na umu da sve rade volonterski).

A slično je i sa nekim komentarima koji se pišu na osnovu površnog poznavanja materije. Kažu: Kina je uspela ovo, a to Amerika nije. Ili obrnuto. I onda na osnovu toga zaključuju kakav je zapad, a kakav je istok. Ali oni uopšte ne razumeju zašto je npr. Kini moguće da zatvori jedan grad od 20 miliona stanovnika i držI ga mesecima u karantinu i zašto to tako nije moguće u zapadnim zemljama ni jedan jedini dan! Kada to budu savladali takvi čitaoci će biti mnoooogo obazriviji u donošenju svojih izričitih stavova.

Pre nego što iznesete stav pomislite znate li uopšte šta je to demokratija, šta autokratija, šta genocid, šta fašizam, šta diktatura, šta ekonomija, šta su prava čoveka, šta su slobode itd. Pre manje od sto godina nastao je fašizam i vladavina čvrstom rukom i taj sistem je počeo sa sjajnim uspehom. Zemlja je cvetala, standard rastao do neba, mnogi su bili srećni i to je bilo tako 10 ili 15 godina, tj. sve do  katastrofalne, brutalne, tragične i totalne propasti! I zato pazite šta želite jer želja može da vam se ispuni, a onda će biti kasno.

NEĐO je ponudio svoje rešenje. Ovo za registraciju, možda nije loše, naprotiv. Samo, to je posao koji nema ko da radi. ALI AM ZATO  IMA SVOJ FORUM. Taj forum ima svoje moderatore. Idite tamo, registrujte se, otovorite temu i – pričajte. Pravila nisu mnogo stroga. 

2014 05 06 175905 14721238677 o copy