U Kini su prvi put u svetu uspešno okončana testiranja laserskog sistema za presretanje letećih uređaja na malim visinama. Vest o tone je objavila kompanija-proizvođač visokotehnološke opreme „Điujuan“ („Jiuyuan Hi-Tech Equipment Corp.“), koja pripada Kineskom naučnom centru inženjerijsko-fizičkih ispitivanja.

dron

Iako ovaj text nema direktne veze sa dronom koji je pre mesec dana uzburkao našu javnost, ipak može da ukaže na koju stranu treba da se okrenu naše službe zadužene za bezbednost na stadionima “a i šire”.

Kineski sistem za presretanje razvijen je radi obezbeđivanja sigurnosti na malim visinama. Zaključeno je da je sistem kadar da za manje od 2 sekunde tačno odredi i nanaese udar po vazdušnim ciljevima manjih dimenzija od jednog metra, koji se kreću brzimana manjim od 50 m/s i lete na visinama nižim od 500 metara. Daljina dejstvovanja sistema iznosi oko 2 km.

Zvanični predstavnik kompanije “Điujuan”, Ji Đinsun, izjavio je da je ovo prvi put da je laserska tehnologija iskorišćena za presretanje sličnih vazdušnih ciljeva. Novi sistem će, po njegovom mišljenju, pronaći široku primenu u gusto naseljenim gradovima, mnogoljudnim događajima, itd.

Kako je saopšteno, tokom izvođenja eksperimenata sa sistemom uspešno je oboreno 30 malih letećih aparata. Koeficijenat uspešnosti je dostigao 100%.

Proizvođači su naglasili, da su poslednjih godina laki dronovi, modeli aviona i drugi podobni leteći aparati sve češće alat u rukama terorista, što smo i sami osetili na našoj koži.

oboren-dron

Prema rečima proizvođača, korišćen je laser snage 10 KW.

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: