Lažno a istinito

Pojave 1

Pojava lažnih Sunaca nije novovijeka izmišljotina. Lažna Sunca zabilježena su u povijesnim spisima na raznim stranama svijeta. Bilo je potrebno poznavanje loma svjetlosti i meteorologije kako bismo te pojave racionalno objasnili. Lažno Sunce ili Sunca možemo pri dnevnoj svjetlosti uočiti na 22° s lijeve i/ili desne strane Sunca. Radi se o svijetlim mrljama koncentriranog svjetla i nije nimalo neuobičajno da lažno Sunce zamijenimo sa pravim Suncem, naročito kada nam je pravo zaklonjeno preprekom. Sunčane naočale svojim karakteristikama pomažu nam uočiti refleksiju heksagonalnih kristala leda u poluprozirnim oblacima visoko u atmosferi.  Najčešće ih možemo uočiti nakon svitanja i predvečer prije sutona, mada se mogu pojaviti u bilo koje doba dana, ovisi o stanju, karakteristikama i temperaturama u atmosferi.  Lažna Sunca paralelna su sa obzorom, i lako uočavamo kolorit boja.

Moćan stup svjetla ujutro ili navečer koji se uzdiže visoko uvis, ili ispod Sunca ka horizontu,  u „debljini“ njegova diska nazivamo Sunčev stup. Markantna je to vizura koja spada u atmosferske optičke efekte i pojave. Refleksija svjetlosti od sićušnih ledenih kristala poredanih po visini sve do gornjeg ruba troposfere pa čak i prema stratosferi  čini pojavu svjetleće kule do neba. Posebno su uočljivi kada se pojave pri samom zalasku Sunca ili kada je Sunce već ispod horizonta. Autor ovog teksta si ni danas, dvadeset godina nakon pojave gorostasnog Sunčevog stupa svjetla vidljivog iz Žminja ne može oprostiti „lijenost“ što nije stao i fotografirao. Kolega astronom Neven Udovičić načinio je tada istu pogrešku, a bio je to prizor kakvog nismo vidjeli na fotografijama..

Svjetlosni stupovi tog tipa optičke atmosferske pojave mogu nastati i od drugih izvora svjetlosti, Mjeseca primjerice, pa čak i umjetne rasvjete ukoliko se poklopi cijeli niz uvjeta u atmosferi. Prizori izgledaju nestvarno i vanzemaljski, traju kraće vrijeme a čarolija nestane čim „odzvoni ponoć“. 

Ne mali broj „strašno pametnih“, modernih „arhitekata rasvjete“ pokušava  prodati gradovima, općinama, tvrtkama fotošop karikature koje obećavaju svjetlosne igre na nebu (što je najgore - u svom naumu i uspijevaju). Ovakvi prirodni atmosferski optički efekti NE MOGU se postići upiranjem reflektora u nebo! Time grubo krše Zakon o svjetlosnom onečišćenju te uzrokuju čitav niz negativnih posljedica po čovjeka, biljni i životinjski svijet. Namjerno i svjesno produciranje svjetlosnog zagađenja (kod nas se podjednako koriste termini; svjetlosno onečišćenje i zagađenje) bahata je pljuska u lice svakome od nas, nešto poput „prsta u oko“, da parafraziramo staru narodnu poslovicu.

Prije ili poslje i vi ćete ugledati lažna sunca (nazivaju se i Sunčevi psi) i stupove svjetla, zastanite, pogledajte,zabilježite podatke,  fotografirajte! Rado ćemo objaviti vaše fotografije prirode čiji smo i mi sami neraskidivi simbiotički dio. Zapamtimo, planet bez nas može mi bez njega ne možemo!

Pojave 2