Pre mnogo godina, moj drug Moretić mi je poklonio novu novcatu mikrotalasnu pećnicu sa obrazloženjem da nije lud da se truje. – 'Sa čim?' – 'Pa zračenjem!' Džabe sam ga ubeđivao, nije bilo šanse jer je 'on pročitao'. U čemu je onda tajna moje dugovečnosti?

Mikrotalasna 2

Dakle, ne. Čak i zračenje gama zraka koje se u nekim zemljama zapada koristi za sprečavanje klijanja krompira tokom skladištenja ne ostaje u hrani.

Ono što Moretić & co. ne nogu da nauče to je šta znači 'zračenje'. To nije isto što i 'radioaktivni materijali' koji su prilično opasni pa čak i smrtonosni. Radio signali su 'zračenje'. Vidljiva svetlost je 'zračenje'. rendgenski ('X') zraci su 'zračenje'. Samo jedno od ta tri je opasno za ljudska bića.

Mikrotalasne pećnice vrte molekule vode u jednom smeru, a zatim u drugom; ne utiču ni na što drugo, poput plastike ili keramike. Molekuli vode koje se okreću zagrevaju se i to zagrejava hranu. Hrana sada emituje 'infracrveno zračenje' kao rezultat izloženosti mikrotalasima, ali se mikrotalasi u tom procesu troše. Infracrveno je fensi način da se kaže 'vrelo', što je i bila poenta stavljanja hrane u mikrotalasnu pećnicu.

I sve, sve u kosmosu stvara zračenje, ali većina je vrlo niskog nivoa, čak ispod vidljivog svetla. Svako od nas (pa i Moretić) svake sekunde ispušta nekoliko hiljada gama zraka, jer sva ljudska bića sadrže kalijum, a deo kalijuma je radioaktivan. Takođe, u sebi nosimo i radioaktivni ugljenik, itd.

Dakle, naučite razliku između jonizirajućeg zračenja koje je opasno ili smrtonosno i nejonizirajućeg zračenja koje je potpuno bezopasno. Mikrotalasne pećnice spadaju u potonju kategoriju, a za nastanak raka 'zaduženo' je jonizujuće zračenje.

(Ruku na srce, američka agencija za zdravlje je izračunala i potvrdila da svaka pećnica malo zrači, i to u radnom veku u standardnom iznosu od oko 5 mW po cm2 na udaljenosti od 5 cm, što je sa stanovišta zdravlja i zdrave hrane doslovno – ništa!).

Mikrotalasna 1

 

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: