Jučer rano ujutro u 09:16 sati po našem vremenu tročlana posada Ruskog Sojuza TMA 13 uspješno je sletjela na predviđeno područje u Kazahstanu.

sojuz_tma_13
Perfektno slijetanje Sojuza TMA 13 u Kazahstanu

Nakon produžene svemirske misije, dvoje članova dosadašnje "Ekspedicije 18" na Međunarodnoj svemirskoj postaji Yuri Lonchakov i Michael Fincke, te svemirski turista Charles Simonyi izvršili su perfektno slijetanje na točno planirano područje u Kazahstanu i to svega nekoliko sati nakon odvajanja njihova svemirskog broda od ISS-a.

Nikakvi problemi nisu zabilježeni prilikom odspajanja od ISS, kao ni tijekom odvajanja triju osnovnih modula od kojih je sastavljen Sojuz. Ovo je najbolji dokaz kako su Ruski inženjeri u cijelosti riješili problematiku razdvajanja pojedinih modula Sojuza prilikom povratka na Zemlju, a koji je uzrokovao probleme tijekom tri posljednja slijetanja Sojuza.

Zanimljivo je kako su Fincke i Lonchakov zamijenili zapovjedničke uloge tijekom misije slijetanja! Naime, prilikom višemjesečnog boravka na ISS Fincke je bio zapovjednik Ekspedicije 18, i samim time "nadređen" Lonchakovu, no od trenutka ulaska u svemirski brod Sojuz TMA 13, zapovjedništvo nad misijom slijetanja i brodom preuzeo je Lonchakov. U krugovima bliskim Zvjezdanom gradu i kontroli leta u Moskvi, prepričava se detalj razgovora astronauta u brodu gdje Fincke kaze Lonchakovu; "Ha, dakle došlo tvojih pet minuta slave", a ovaj mu odgovara "Čuj, mogu te ja spustit na Zemlju i za pet minuta ali nas tada budu skupljali poput prašine, ipak morat ćeš biti moj podređeni nekoliko dugih sati". Inače svemirski brodovi Sojuz posjeduju autonomne računalne sustave za slijetanje, u slučaju njihova otkaza ili problema s posadom, Sojuz automatski prelazi u balistički način slijetanja te bez ikakove pomoći od strane posade, kontrolnog centra ili elektronike sigurno spušta astronaute na Zemlju.

sojuz_tma_13_pregled
Liječnički pregled astronauta odmah po izlasku iz svemirskog broda

Spasilački helikopteri čekali su astronaute na točno utvrđenim pozicijama. Posadi jednog od njih pošlo je za rukom snimiti i sam trenutak dodira kapsule Sojuza s zemljom. Ubrzo nakon toga astronauti su uz pomoć specijalnog tima za njihov prihvat izašli iz svemirskog broda. Svo troje astronauta odmah je podvrgnuto medicinskom pregledu. Njihovo je zdravstveno stanje izvrsno, no kako su Fincke i Lonchakov na ISSu u bestežinskom stanju boravili punih šest mjeseci, prilikom izlaska iz broda a zbog gubitka muskulature i koštane mase morali su ostati sjediti, dok je Simonyi doslovce skakutao oko njih, obzirom je u svemiru proveo svega dvanaest dana.Sva trojica letjela su u svemir u više navrata, Fincke i Simonyi dva, a Lonchakov tri puta.

Simonyi je prvi astronaut-neprofesionalac koji je u svemir letio dva puta, tijekom 2007. i sada no ujendo je i posljednji svemirski turista (bar za sada) zbog povećanja broja članova i obima posla na ISS. Dvanaesto dnevni let u svemir platio je Ruskoj svemirskoj agenciji 35 milijuna USD.