sts128_inspekcija_toplinskog_stita

U trećem pokušaju lansiranja američki raketoplan Discovery s sedmeročlanom posadom uspješno je u subotu u 05:59 po našem vremenu lansiran prema ISS. Pristajanje na Međunarodnu svemirsku postaju izvršeno je u nedjelju rano ujutro.

Nakon dvije odgode lansiranja poradi loših vremenskih uvjeta I tehničkih problem, Discovery je u trećem pokušaju uspješno lansiran s 8 tona opreme I potrepština za šestero stanovnika ISS. Namjerno ili slučajno spajanje raketoplana s ISS poklopilo se s 25-tim rođendanom svemirskog broda koji će za godinu i pol dana u zasluženu mirovinu, skupa s jo dva primjerka svoje vrste.
Ovo je 30. misija raketoplana prema ISS. Pored životnih potrepština za stanovnike ISS-a, znanstveneog instrumentarija, elemenata spavaonica za astronaute, na Discovery-u se nalazi I sustav COLBERT, pokretna traka za vježbanje namijenjena treningu astronauta dok žive i rade u Zemljinoj orbiti.

Nakon svega osam i pol minuta po lansiranju raketoplan je već bio u Zemljinoj orbiti. Pristajanje na ISS obavljeno je prema planu. Inspekcija toplinske zaštite raketoplana obavljena je nakon dolaska u svemir, prije pristajanja na ISS. Ustanovljeno je I kako letjelica ima tehničkih problema s sustavom za upravljanje I manevriranje u nosu letjelice. Prema NASA izvorima uočeni tehnički problem nije opasan za brod I posadu. Zapovjednik misije i pilot Frederick Struckow te brodska računala imati će malo više posla no sigurnost letenja nije ugrožena. Da raketoplan ima punu mogućnost kontrole manevriranja dokazalo je i uspješno pristajanje na ISS, nakoliko minuta ranije od predviđenog vremena.Trajanje misije planirano je na 13 dana, od čega je deved dana planiran zajednički let ISS-a I raketoplana. Za to vrijeme astronauti će obaviti tri svemirske šetnje. Jedna od njih uključuje pripremu platforme na ISSu za prihvat novog modula tijekom sljedeće godine. Astronaut Nicole Stott na tri mjeseca zamjeniti će svog kolegu Tim Kopra koji je dosad boravio u svemiru, a sada se raketoplanom vraća na Zemlju. Nakon otvaranja poveznog tunela između ISS i raketoplana, sedmero astronauta dočekao je Gennady Padalka, zapovjednik šesteročlane, međunarodne posade (tkz Ekspedicija 20) ISSa. Zanimljivo je spomenuti kako su Stott i Kopra neposredno nakon pristajanja raketoplana promptno zamijenili anatomske strukture svojih sjedala u raketoplanu i ruskom svemirskom brodu Sojuz. Svako sjedalo u svemirskom brodovima ima svoju vlastitu anatomsku strukturu, specijalno načinjenu prema pojedinom astronautu. Stott će se na Zemlju vratiti ruskim Sojuzom za nekoliko mjeseci.

Prođe li sve prema planu, Discovery će napustiti ISS 08. rujna a na Zemlju sletjeti dva dana kasnije.
Svemirski kompleks ovih je dana vidljiv u ranim jutarnjim satima kako prolazi iznad naših krajeva, no mali će ga broj ljudi vidjeti u 3 ili četiri sata izjutr, iako je riječ i najsjajnijem objektu na noćnom nebu.

«Sezona» večernjih prolazaka ISSa pogodnih za opažanje nastupa od 06. rujna nadalje. Tijekom nekoliko dana u vremenu od 20 do 22 sata nebom će polako putovati veoma sjajna «zvijezdica». Ugledate li ju znajte da se tamo negdje na par stotina kilometara od Vas nalazi trinaestero predstavnika naše vrste na veoma opasnom i zahtjevnom poslu svemirskog doba čiji smo suvremenici.