Nakon odgode lansiranja svega nekoliko sekundi prije paljenja raketnih motora u četvrtak nešto prije podneva po našem vremenu, ruski bespilotni transportni brod Progress MS-07 uspješno je danas (subota, 14. oktobra), nakon dva dana tehničkih provjera, lansiran prema Međunarodnoj svemirskoj postaji.

progres ms07 lansiranjeMT

Raketa Soyuz 2.1a poletjela je u 10:46 (GMT+2) sa ruskog kozmodroma Baikonur u Kazahstanu a teretni brod spojiti će se sa ISSom ponedjeljak u 13:09 po našem vremenu (GMT+2).

Modernizirani Progress MS-07 (nosi i oznaku Progress 68) prema izvornom planu trebao je isprobati exstra brz pristup ka ISSu od svega tri i pol sata leta kojeg će u budućnosti koristiti astronauti sa Soyuzima. No zbog odgode lansiranja Progress je preprogramiran na standardni, spori, dvodnevni letni profil.

Kozmonautima i astronautima na ISSu (Ekspedicija 53) Progress nosi 1349kg rezervnih dijelova i znanstvenih instrumenata, 879kg goriva, 420kg vode, 24kg zraka i 23 kg kisika, ukupno 2697kg potrepština za život i rad šesteročlane posade ISS u Zemljinoj orbiti.

Lansiranje Progresa otkazano nekoliko sekundi prije polijetanja