Astronautika: misije

spirit1

Panorama koja se trenutno pruža ispod Spirita.

 

spirit_logo_sm
Logo rovera Spirit

Svi već znaju da je Marsov rover Spirit u problemima - pre nekoliko nedelja zaglavio se na peščanom tlu i od tada stoji tamo praktično nepomičan. Da bi bar pokušali da se odglave, naučnicima ne ostaje previše mogućnosti. Najgore je što nisu sigurni šta je tačno uzrok zaglavljivanja. Zato su kao prvo rešili da kako znaju naprave slike zaglavljenih točkova. Do danas su napravili dva seta fotografija, gde se vidi trbuh rovera i tlo ispod njega. U tu svrhu im je poslužila minijaturna kamera smeštena na vrhu robotske ruke (MI). Na pristiglim slikama se vidi kamen ili brdašce od prašine koji se isprečio na putu, ali će biti potrebno još više fotki pre nego što zemaljski tim zadužen za rovera ne osmisli strategiju spašavanja iz ovog škripca. Menadžer čitavog projekta John Callas je otkrio da ovakvu funkciju robotske ruke njedan konstruktor nikada nije bila predvideo u uputstvu za upotrebu, ali se ispostavilo da je ideja prvoklasna.

sp3_200
Ima fizikalaca i u Nasi! Jedan od njih priprema podlogu koja će da podražava novonastalu situaciju na Marsu. Simulacije počinju u petak. U odabiru tla pomažu im i uređaji na roveru, koji su počeli da detaljno analiziraju trenutne karakteristike tla sa obe strane rovera.

Trenutno, Spiritu iz tla, koje se razlikuje sa jedne i druge strane vozila, viri samo gornja polovina točkova (iznad osovina). Roverovi inženjeri i vozači su bili zabrinuti da je rover toliko duboko upao u pesak da je „seo" na stomak, a da je makar jedan točaš zaglavljen u steni.

Pomenuta kamerica u normalnim situacijama služi za slikanje i analizu Marsovog kamenja i tla iz blizine. Tehnika snimanja ispod rovera prethodno je testirana na njegovom blizancu, Opportunityju, i pokazala se uspešnom. Prvi set slika je bio malo neizoštren, ali na drugom setu, koji je načinjen pre neki dan vidi se jedna moguća prepreka, ali nije jasno da li je to kamen ili grumen prašine, a takođe nije baš jasno vidljivo da li je taj objekat onaj koji koči rovera.

U izjavama koje je Callas dao novinarima, iako je ovo jedna od najtežih situacija u kojoj su se roveri ikada našli, on je veliki optimista. „Videli smo da je rover ipak i dalje pokretan, makar to bilo samo minimalno. Znači da tlo ispod točkova i dalje prenosi trenje. Ako budemo imali dovoljno vremena i dovoljno obrta točkovima, to bi trebalo da nam bude dovoljno za izlazak iz problema. Ali još nismo u toj situaciji - čak i kad budemo sigurni 99,9%, veliki je put do 100%."

Čak i ako poslednji pokušaj ne uspe, Callas kaže da imaju još nekih ideja sa mehaničkom rukom. „Ako ne uspemo sa tradicionalnim rešenjima, imamo neke egzotične ideje koje razmatramo", kaže Callas.

Inetesantno je da dok najbolji inženjeri Nase danonoćno rade na ovom uznemirujućem problemu, on zaokuplja i brojne amatere. Tu spada i jedan 7-godišnjak, pod imenom Džulijan, koji je poslao crtež svog rešenja u JPL. On je predložio da se robotska ruka iskoristi kao jedan oslonac i da se tako rover jednostavno podigne sa tačke gde je zaglavljen!

sp2

Zanimljivi crtež koji je od 7-godišnjaka stigao u JPL.

 

John Callas mu je poručio da ima svetlu budućnost kao inženjer! „Dobili smo mnogo predloga od ljudi, i ja mislim da je to perfektno. To pokazuje da su ljudi zainteresovani za naše rovere. Sigurno je da ćemo pretresti sve mogućnosti nebi li odglavili Spirita."

sp4
Spitirovi točkovi zaglavljeni u Marsovom rigolitu. Treba se podsetiti da mi je prednji desni točak već dugo u kvaru, što baš ne doprinosi rešavanju novog problema. Jedna dobra vest ipak osvežava: vetrovi koji su donedavno uvali na Marsu su očistili njegove solarne panele, što je roveru dalo dodatnu snagu. Trenutno, on raspolaže sa oko 80% potencijalnog maksimuma, što iznosi 843 W. Pre „čišćenja", raspolagao je manje od 200 W.

 

Robotička ruka, ili kako se zvanično naziva Instrument Deployment Device (IDD), je uređaj koji se nalazi na prednjem delu rovera i u svemu podražava čovekovu ruku. Čitav uređaj je veličine čovečije ruke, a tako i radi, jer ima i rame, i lakat, i zglob.

Prema izjavama stručnjaka, to je najsavršenija ruka koja je do sada poslata van Zemlje. Ukupno je teška 6 kg, od čega jednu trećinu čine naučni instrumenti na vrhu.

sp5

sp6
Kućište sa instrumentima na vrhu Spiritove robotske ruke. Vidi se uređaj za bušenje Marsovog tla (Rock Abrasion Tool; RAT), kao i dotična mikroskopska kamera (MI) i dva specijalizovana spektrometra.
sp7
Verovali ili ne, OVO JE NAJOŠTRIJA SLIKA TLA IKADA PRISTIGLA SA NEKE DRUGE PLANETE! Kao da je prosuto kokosovo brašno. Napravila ju je mikroskopska kamera smeštena na robotskoj ruci Spirita. Kamerica je sposobna da snimi detalje veličine do 0,1 mm. Slika je u prirodi velika 3 x 3 cm.

Još o ovoj temi:

ISTRAŽIVANJE PLANETE MARS Sve o Marsovim roverima

Dužina života Marsovaca

Djeca nude riješenja za spas Spirit

Hoće li NASA uspeti da bombarduje Mars?

Pješčana zamka uhvatila NASAina robota

Problemi oko Marsa

Roveri stare i umiru na Marsu

MARS


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: