Astronautika: misije

Prva kineska letjelica za istraživanje Marsa Yinguo-1 u cijelosti je izgrađena, testirana te je spremna za let k Marsu, izjavili su iz Shanghai Academy of Space Flight Technology. Riječ je o prvoj svemirskoj misiji porijeklom iz Kine koja će istraživati drugi planet Sunčeva sustava. Dosad su Kineske letjelice lansirane u Zemljinu i Mjesečevu orbitu.

yinghuo1
Ilustrativni prikaz prve Kineske misije za istraživanje Marsa

Yinghuo-1 namijenjen je za orbitiranje oko Marsa, snimanje Marsove površine te istraživanje klimatskih promjena na "crvenoj planeti". Obzirom je riječ o svojevrsnom pionirskom pothvatu Kineske astronautike letjelica ima zadatak ispitati tehnološke mogućnosti ugrađene opreme ali i navigacijsko-komunikacijske mogućnosti kontrolnog centra u Kini, kao priprema za naredne, zahtjevnije, misije. Letjelica će se lansirati tijekom ove godine iz Rusije, kao dopunski teret uz Rusku misiju Phobos-Grunt.

Nakon više od deset mjeseci leta i prijeđenih gotovo 400 milijuna kilometara predviđena je da tijekom najmanje dvije godine bude operativna u Marsovoj orbiti. Nešto prije ulaska u orbitu oko Marsa Yinguo-1 će se odvojiti od Ruske letjelice namijenjene istraživanju Marsova mjeseca Phobos te zauzeti elipričnu putanju s karakteristikama 800x80.000km.

Ipak, samo lansiranje Yinguo-1 tijekom ove godine nije potpuno sigurno, obzirom na još uvijek neslužbene glasine iz Rusije o mogućoj odgodi lansiranja njihove misije Phobos-Grunt poradi tehničkih i financijskih problema.

Riječ je o letjelici dimenzija 75x75x60cm, mase 110kg, opremljenoj s dva solarna panela ukupne dužine od 5.6m koji će davati 90-180W električne energije. Stabilizacija letjelice vršiti će se u sve tri osi. Komunikaciju s Zemljom obavljati će pomoću tanjuraste antene promjera skoro 1m. Dvije kamere za snimanje Marsove površine čine glavni korpus znanstvenih instrumenata na letjelici.

***

U vezi s ovim člankom:

Rusi šalju Zemljane na Fobos
Velika Ruska astronautička misija istraživanja Marsa i posebice njegovog prirodnog satelita Phobosa pod nazivom "Phobos-Grunt" kreće naredne godine. Nekoliko je elemenata ove misije izazvalo u najmanju ruku podijeljena mišljenja među znanstvenicima, ali i ne samo njima.

Užas i Strah u orbiti oko Marsa
Užas i Strah (Deimos i Phobos nazivi prema Grčkoj mitologiji) imena su dvaju poznatih Marsovih prirodnih satelita. Iako je riječ o veoma malim nebeskim objektima, koje je 18. kolovoza 1887. godine otkrio ...

Ruske letjelice za Mjesec i Mars na čekanju
... nekadašnje predvodnice svemirskih istraživanja. Model letjelice Phobos Grunt "Lunar Glob" namijenjen istraživanju Mjeseca, te ambiciozni "Phobos Grunt" čiji je cilj istraživanje Marsa s posebnim naglaskom ...