Astronautika: misije

Satelit za vezu “Jamal-402” ("Ямал-402", Yamal-402) je uspešno doveden na geostacionarmu orbitu


Operacija dovođenja “Jamal-402” na predvidjenu orbitu (36.000 km) izvršena je manevrom od četiri uključivanja motora (osnovnog i onih male potisne snage) satelita u predvidjenim vrmenskim razmacima. Mnogi ovu operaciju nazivaju “unikatnom operacijom spasavanja satelita” (mislim da je ova kvalifikacija predimenzionirana). Satelit je bio lansiran 9.o.m. raketom-nosačem “Proton M”, ali zbog problema sa raketnim blokom “Briz M” (prestao da radi 4 minuta pre predviđenog roka), satelit nije bio doveden na predviđenu orbitu.

Proton-M
Raketa-nosač “Proton-M”

Otuda se moralo pribeći aktiviranjem vlastitih motora satelita. Potrošnja goriva na motorima satelita (koji se inače koriste za dugogodišnju korekciju pozicije) skratiće se rok eksploatacije satelita, prema mišljenju eksperata, sa predvidjenih 15 na 11 godina. Sada predstoji otkrivanje sunčanih baterija i reflektora antena. Satelit je proizvela francuska kompanija Thales Alenia Space za potrebe ОАО "Газпром космические системы" (ГКС). Kada Thales Alenia Space završi proveru svih sistema satelit će biti predat u eksploataciju u prvoj dekadi januara 2013. godine.

Jamal-402
Satelit “Jamal 402”

“Jamal 402” popunjava postojeću grupu telekomunikacionih ruskih satelita tipa “Jamal” I obezbediće translaciju na teritoriji Rusije, Zapadne i Centralne Evrope, Bliskog Istoka i Severne Afrike. Važno je istaći da je “Jamal-402” najjači i dugo očekivani satelit u ruskoj orbitalnog grupe ove naznake. Oko 40% kapaciteta satelita odnosi se na Evropu, Bliski Istok i Afriku, a ostali procenat na Rusiju i SNG (zemlje Zajednice nezavisnih država, formirane posle raspada SSSR-a)

 

Author: Milorad Crevar