Astronautika: misije

rusija_mjesec
Model letjelice Lunar Globe

Ovih dana iz Rusije stižu, zasad, neslužbene informacije o privremenom otkazu planiranih misija prema Mjesecu i Marsu.

Ukoliko se kuloarske priče pokažu točnima, biti će to težak udarac Ruskoj astronautici. Poznato je kako se krajem hladnog rata Rusija našla u velikim materijalnim i ljudskim problemima. Posebice se to odrazilo na odljev stručnih kadrova i odustajanje od velikog broja projekata. Neki od njih, poput flote letjelica klase "Buran" (pandam američkim raketoplanima) iako su praktično bili završeni - nasilno su otkazani u sijelosti.Ipak, tijekom vremena Ruski svemirski program uspio je ponovo "stati na noge".

Činjenica je kako Rusija u protekle 33 godine nije imala niti jednu misiju prema Mjesecu, Istraživanje Venere završilo je 1984. godine misijama "Vega 1 i 2". Krajem osamdesetih došlo je do otkaza letjelica "Fobos 1 i 2" koje su već bile na cilju! Ni "Mars 96" sredinom devedesetih nije stigao daleko. Zbog otkaza rakete nosača letjelica se sunovratila na Zemlju. Bio je to kraj međuplanetarnih misija porijeklom iz nekadašnje predvodnice svemirskih istraživanja.

rusija_phobos
Model letjelice Phobos Grunt

"Lunar Glob" namijenjen istraživanju Mjeseca, te ambiciozni "Phobos Grunt" čiji je cilj istraživanje Marsa s posebnim naglaskom na njegov mjesec Phobos, odakle je na Zemlju trebao dopremiti uzorke površine očigledno se nalaze u problemima. Prema svemu sudeći izgleda kako nije riječ samo o nedostatku financija već o nespremnosti tehnologija koje su trebale biti primjenjene na ovim uzdanicama novog doba Ruskog istraživanja svemira.

Orbitiranje oko Mjeseca, eventualno spuštanje nevelikog lendera na površinu te njeno raketiranje specijalnim penetratorima planirano za 2012. najvjerojatnije će biti odgođeno za najmanje dvije godine, izjavio je neovisni Ruski ekspert Anatoly Zak. Službena Rusija za sada opovrgava tehničke i financijske probleme, a Erik Galimov izrijekom kaže kako je lansiranje predviđeno za 2012. a ne kasnije. No ipak, u izjavi za medije nadodao je kako će se o eventualnom mijenjanju "parametara misije" odlučiti tijekom maja ili juna ove godine. Mijenjanje koncepata nije novost pri ovakvim složenim misijama, no u svijetlu cijelokupnih informacija ne bi nas trebalo iznenaditi da veliki Ruski pothvat postane samo "tiger na papiru".

Anatoly Zak je čini se bliži istini od službenih izvora Ruske svemirske agencije kada kaže kako će se za oktobar ove godine planirano lansiranje "Phobos Grunt" letjelice odgoditi najmanje do 2011. ili 2012. godine kada nastupaju sljedeći povoljni lansirni prozori prema Marsu.

Šef Svemirskog istraživačkog institute (IKI) u Moskvi, Roald Sagdeev (sada I professor na sveučilištu u Marylandu, SAD!), nakon ovih informacija izjavio je kako bi odgoda ove dvije misije bila ravna skandalu!

Ruski znanstvenici uključeni su u veliki broj astronautičkih projekata diljem svijeta, od Amerike i Europe, preko Irana i Indije do Japana i Kine. No ostaje bolna činjenica cijeloj naciji kako već desetljećima nisu imali niti jednu uspješnu misiju izvan Zemljine orbite.