Astronautika: misije

Ako bi nekom anglo-saksoncu pokušao da opišeš neki napor, nastojanje, veliki trud i slično, dovoljno je da mu kažeš reč „endeavour“ – odmah će razumeti, jer to znači upravo to.

endeavour

Još od davnina ova reč se svidela mnogima, pa ju je, recimo, kapetak Kuk odabrao za naziv broda kojim je od 1769. do 1771. preduzeo svoje prvo putovanje oko sveta, kada je „otkrio“ Australiju i Novu Zelandiju, danas poznatu pod malo drugačijim imenom. Videvši valjda da se Kuku posrećilo, uskoro su se mnogi počeli da utrkuju ko će nekom svom nastojanju dati baš to ime. Prvo se pre par stotina godina pod tim imenom pojavio gusarski brod Katlera Beketa sa 106 topova, pa je onda zaplovila velika istoimena trkačka jahta koja je pre 70 i kusur godina osvojila slavni Američki kup, da bi nakon toga dugoprugaški voz koji je spajao Wellington i Napier bio takođe nazvan „Endeavour“. Amerikanci su čak dva grada u svojoj zemlji nazvali ovim imenom, a tako im se zvao i jedan hardkor rok-bend iz devedesetih, poznat po svom albumu-prvencu „Luđe od pacovske seraonice“. Bio je to znak da je ovom imenu, Endeavouru, Zemlja postala tesna, te je jedan veliki udarni krater na Marsu prečnika preko 20 km nazvan Endeavour, i on će biti predmet proučavanja trenutno jedinog Nasinog živog rovera, „Opportunityja“ ...

Ali ono zašto sam započeo ovu priču nisu ovi silni „napori“, već jedna kosmička letilica-orbiter, poznatiji pod amerikanizovanim imenom spejs-šatl. Radi se o svemirskom avionu pod šifrom OV-105, koji je pored šatla „Atlantis“ jedini još operativni šatl u nekadašnjoj Nasinoj brojnoj floti.

Po naredbi Kongresa, „Endeavour“ je u maju 1992. godine bio napravljen kao zamena za nastradali „Challenger“, i to je bio poslednji od pet ukupno napravljenih šatlova. NASA je planirala da za poslednji let šatlova u istoriji ostavi baš ovaj herojski brod, koji je u dosadašnje 24 misije prevezao 148 članova posade i sa njima napravio ukupno 4.429 orbita oko Zemlje. U kosmosu je proveo preko 280 dana, a neki kažu da na kilometar-satu piše da je prešao preko 166 miliona kilometara!

Ipak, poslednje lansiranje šatla „Endeavour“ je otkazano zbog toga što će baš u zakazano vreme – 19. aprila – Rusi da lansiraju svoj teretni brod ka Međunarodnoj orbitnoj stanici. Novi plan predviđa lift-off za 29. aprila, kada će šatlom komandovati kapetan Mark E. Kelly, suprug demokratske kongresmenke iz Arizone, Gabrielle Giffords, koja je u januaru 2011. skoro fatalno ranjena u glavu prilikom atentata. I pored prvobitnog plana, ovo će biti pretposlednje lansiranje u 30-godišnjem programu šatlova; po planu američkog Kongresa poslednja misija će biti STS-135 i krajem juna ove godine obaviće je šatl „Atlantis“.

Kako je objasnio Allan Beutel, Nasin predstavnik, Rusi nisu bili radi da promene raspored svog lansiranja, jer su objasnili da su na stanici u toku vremenski vrlo osetljivi naučni eksperimenti.

endevaour2 

„Endeavour“ slikan sa Međunarodne stanice tokom misije STS-118. Bilo je to 150. američko lansiranje broda sa ljudskom posadom, 20 let „Endeavoura“, i 22 misija na ISS.

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: