Astronautika: misije


 d_posljednji_1
Discovery posljednji put na lansirnoj rampi

Šestero NASAinih astronauta stiglo je u trenažnim zrakoplovima T-38 na Floridu. Zapovjednik Steve Lindsey, pilot Eric Boe te specijalisti misije Alvin Drew, Steve Bowen, Michael Barratt, Nicole Stott krenuti će u svemir ovog četvrtka raketoplanom Discovery.

Biti će to posljednja misija (STS-133) ove letjelice u svemiru, nakon povratka i preinaka Discovery će biti prebačen u muzej.

Tijekom jedanaest dana trajanja misije Discovery će se spojiti s Međunarodnom svemirskom postajom i tamo instalirati novi modul Leonardo Permanent Multipurpose Module (PMM).

Riječ je o modificiranom modulu koji je i ranije letio u svemir kao specijalni kontejner u teretnom prostoru raketoplana. U međuvremenu je isti prilagođen dugotrajnom boravku u svemiru te će postati sastavni dio ISSa. Osim zaliha hrane, vode Discovery na ISS donosi i rezervne dijelove koji bi u budućnosti mogli zatrebati članovima posade ISSa.

d_poslljednji_2
Posljednja posada raketoplana Discovery stigla na Floridu

Discovery se sada nalazi na lansirnoj rampi 39A Kennedyjeva svemirskog centra na Floridi. Samo nekoliko sati prije zakazanog polijetanja na ISS će pristati veliki Europski teretni brod bez posade lansiran prije nekoliko dana.

Iz naših ćemo krajeva moći pratiti putanju ISSa na noćnom nebu i to u večernjim satima kao sporoputujuće sjajne zvijezdice. ISS će biti do kraja veljače vidljiva od 18 do 20 sati svakog dana kako u svega nekoliko minuta prelijeće iznad Hrvatske. Ovo je posljednja prilika za vidjeti raketoplan Discovery u svemiru.