Astronautika: misije

Veoma rijetko događa se na noćnom nebu zanimljiva pojava „svijetlećih“ oblaka. Riječ je o tkz „noctilucen clouds“ oblacima čija priroda još uvijek nije posve razjašnjena. Smatra se kako do pojave svijetlećih oblaka dolazi kada se veoma visoko (nekoliko desetaka kilmetara!) u atmosferi u ljetnim mjesecima uspiej formirati tanani sloj ledenih kristala. Kako se nalazi veoma visoko to ga Sunčeva svjetlost obasjava još dugo u noć. Mi vidimo odsjaj Sunčeve svjetlosti od takvih oblaka. Znanstvenici opažaju takve pojave i bilježe ih. U nekoliko navrata i kamere Hrvatske Meteorske Mreže uspjele su ih uhvatiti!

nct1 Aura, snimak svjetlećih oblaka iz orbite

NASAina letjelica AURA, odnosno njezin instrument Ozone Monitoring Instrument (OMI) zabilježio je široku rasprostranjenost ovih čudnovatih (polarnih) svjetlećih oblaka u području mezosfere. Zapravo izgleda da se pojavljuju sve češće, da su sve sjajniji i da su vidljivi i s sve nižih geografskih širina. Zašto je tomu tako zasad ostaje nepoznanica.

Moguće je da se promjene u atmosferi odražavaju i putem „noctilucen clouds“, a poznato je kako atmosfera reagira i na najmanje promjene temperature, sastava i drugo.

nct2

Detalj snimke, jasno se uočavaju svijetleći oblaci

Polarni svjetleći oblaci (polar mesospheric clouds) formirat će se ukoliko temperatura padne na -130°C, a u mezosferi na 80km iznad Zemlje bude dovoljno vode kako bi se mogli napraviti kristali. Na priloženim fotografijama vide se svijetleći oblaci iznad Grenlanda i Kanade.

Svijetleće oblake visoko u mezosferi treba razlikovati od niske naoblake i izmaglice do čega dolazi zbog svjetlosnog zagađenja.

vodic_kroz_oblake_sm