Astronautika: misije

Čitajući e-vesti, pogled mi je privukao bombastičan naslov: „Najveće lansiranje do sada!“ Morao sa da pročitam. Evo šta kažu.

Juče u 07:08 po našem vremenu, iz vojne baze Vandenderg, u Kaliforniji, lansirana je do sada najveća raketa sa te obale. Radi se o 71,6 metara visokoj raketi „Delta IV Heavy“, a, iako svi kriju, radi se o ogromnom špijunskom satelitu kojim rukovodi Nacionalna izviđačka kancelarija. United Launch Alliance (ULA), zajednička kompanija koju su 2006. osnovali „Lockheed-Martin“ i „Boeing“, a koja izvodi lansiranja za US Minitarstvo odbrane, ali i za Nasu i druge organizacije, izdali su saopštenje da je lansiranje proteklo u najboljem redu. O teretu nigde nema ni pomena, ali se kaže da je raketa morala da stvori potisak od preko 900 tona. Nacionalna izviđačka kancelarija se bavi satelitima koji pribavljaju vredne informacije za Centralnu obaveštajnu agenciju (CIA) i Ministarstvo odbrane.

Interesantno je da je ova raketa najviša američka raketa u aktivnoj upotrebi još od kada se pojavila. Zbog velike snage, u nisku orbitu oko Zemlje (LEO) može da odnese 22.560 kg korisnog tereta, a u geostacionarnu (GTO) 12.980 kg. Ovog puta, satelit će da ide u geostacionarnu orbitu.

DeltaIV 

Teška raketa „Delta IV“ (Delta 9250H). Zbog velikih rizika, čekalo se idealno vreme. Vojni mikroklimatski meteorolog Kevin Martin je izjavio da tako lepo vreme u ovo doba godine nije bilo još od 2005.
(kliknite na sliku)

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: