Astronautika: misije

Zbog kvara na raketi Proton tri ruska GLONASS-M GPS satelita srušila su se u područje Tihog oceana. Gubitak tri letjelice potvrdili su ruski i američki izvori.

glonass_2
Izgled GPS satelita GLONASS_M serije

Raketa Proton lansirana je u nedjelju u 11:25 po našem vremenu s raketodroma Baikonur (Kazahstan). Prvi raketni stupanj svoj je posao odradio prema očekivanjima, no nakon paljenja drugog stupnja došlo je do problema što je u konačnici prouzročilo pad kapsule s čak tri satelita 1500 km sjeverozapadno od Honolulu. Raketni stručnjaci zasad neznaju što je prouzročilo kvar na inače pouzdanoj raketi. Istraga je u tijeku.

Prema planu Rusija bi do kraja 2012. trebala imati preko 35 operativnih GLONASS satelita u svemiru. Riječ je o sustavu za globalno pozicioniranje i navigaciju, svojevrsnom blizancu američom GPS i europskom Galileo sustavu.

Gubitak ovih satelita ni na koji način neće smanjiti dosadašnju operativnost cijelog sustava. U pripremi je još sedam novih letjelica tog tipa čije se lansiranje očekuje tijekom 2011. i 2012. U svemiru se nalazi 26 operativnih  i dvije rezervne letjelice koje se u ovom trenutku ne koriste već im je namjena da zamijene neke od postojećih u slučaju kvara.

GLONASS se počeo koristiti prije nekoliko desetljeća za potrebe vojske a vremenom je njegova primjena zaživjela i za civilne potrebe.

Svi postojeći GPS sustavi razvijeni su za vojne potrebe a njihove mogućnosti danas se slobodno koriste u civilne svrhe s ponešto osiromašenim performansama.