Astronautika: misije

spirit_zaglavljen
Rover Spirit zaglavljen na Marsu

NASAin rover Spirit zaglavio je u Marsovoj pješčenoj dini prije više od godinu dana. Višemjesečni pokušaji njegova izvlačenja nisu urodili plodom, a rover je 22. marta zapao u stanje potpune hibernacije. Otada se ne javlja a inženjeri i znanstvenici uključeni u misiju i dalje se nadaju da će skorašnjim dolaskom ljeta rover nanovo oživiti. No u kakvim se uvjetima on zapravo nalazi i može li izdržati ledenu zimu za kakvu nije bio predviđen nitko zapravo ne zna.

spirit_snimak-iz-orbite
Snimak Spirita iz orbite

Tijekom proteklih nekoliko tjedana NASA je oprezno u javnost odaslala informaciju kako je realno moguće da se rover više nikada ne javi. U narednih nekoliko mjeseci saznati ćemo je li 22. marta nastupio kraj misije ili ipak ne.

spirit_laboratorij_izvlacenje
Izvlačenje kopije Spirita iz pijeska u laboratoriju na Zemlji

Mnogi bi bili zadovoljni da se rover uspije probuditi, pa čak i da nikad ne uspije izaći iz pješčane dine mogao bi najmanje još godinu dana služiti kao nepokretna znanstvena platforma. Bilo bi prerano reći da je Spirit „mrtav“. U NASA kažu da su jako zabrinuti za njega no da ipak smatraju kako tu i tamo poneki elektron života poteče njegovim instalacijama. Kada se Sunce dovoljno podigne iznad horizonta a fotonaponski moduli skupe dovoljno energije za pokretanje uređaja rover bi trebao poslati „bip“ radio signal i potvrditi da je živ. Tada bi pred inženjerima misije bio ugodan ali težak i dug put do polaganog buđenja svih uređaja, provjere njihove ispravnosti a naposljetku i nove seanse pokretanja pogonskih motora njegovih kotača ne bi li se ipak izvukao te nastavio raditi. Treba i napomenuti da je Spirit napravljen s garancijom od svega tri mjeseca rada na Marsu, prošlo je šest godina a on je (valjda) još uvijek tu. Njegov blizanac Opportmarljivo radi i istražuje Mars. Nitko se živ ne bi bio opkladio da bi Spirit i Opportunity mogli biti operativni godinama nakon lansiranja a najmanje da će „živi“ dočekati nasljednika – rover Curiosity koji, usput rečeno, kasni dvije godine.

spirit_scott-maxwell_vozac Zemaljski vozač Spirita, Scott Maxwell uz repliku rovera na Zemlji

Spirit (Duh) već je nekoliko puta bio na ivici ponora, uvijek se izvukao, naviknuo nas je na nemoguće, kaže jedan od njegovih „vozača“ – Scott Maxwell. Možda je i NASA sama pomalo kriva za medijski trend rovera kao „otpisanog robota“ kada je objavila mogućnost da se probuti tijekom ovog ljeta a to s ejoš nije dogodilo. No zima na Marsu u predjelu gdje se Spirit nalazi (Gusev krater) završava tijekom studenog i prosinca kod nas na Zemlji. Realno bi bilo očekivati da se rover zagrije i probudi u narednih nekoliko mjeseci. Minimum energije koju skuplja sada koristi za punjenje i grijanje baterije a aktivan je samo „sat misije“. Čak i da se rover toliko jako smrznuo te da je van stroja otišao i unutarnji sat robota on će se pokrenuti kada se steknu povoljni vremenski uvjeti. U tom smislu od lipnja k Spiritu se upućuje kratki radio signal s Zemlje, kad ojača rover će reagirati na njega i javiti se.

 

Još

Novosti sa Marsa: NAPRED SPIRIT!!!

Premali napredak Spirita

Zabrinutost i tuga na Marsu

Gde je to zaglavljen Duh?

Četvrti pokušaj spašavanja „Spirita"

Zarobljen na Marsu

Lovac na marsovske meteorite

Peščana oluja iznad „Spirita"

Sve o Marsovim roverima