Astronautika: misije

Ruska letjelica Phobos-Grunt biti će spremna čak i prije vremena, a njezino lansiranje k Marsu obaviti će se tijekom listopada naredne godine, izjavio je direktor Ruske svemirske agencije ROSKOSMOS.

phobosgrunt_10
Računalni model landera Phobos-Grunta

Phobos-Grunt ima zadatak ući u Marsovu orbitu, spustiti lender na njegov prirodni mjesec Phobos, uzeti uzorke površine i vratiti ih na Zemlju. Usput u Marsovu će orbitu postaviti Kinesku letjelicu YH-1, a na Marsovo tlo trebala bi se spustiti jedan ili dva mikro-landera MetNet Finske proizvodnje. Lansiranje Phobos-Grunta mase gotovo 13 tona obaviti će se raketom nosačem tipa Zenit.

Phobos-Grunt prva je letjelica Ruske proizvodnje koja ima za cilj istraživanje Marsa i njegovih prirodnih satelita nakon dugih petnaest godina pauze. Mars-96, sredinom devedesetih te Phobos 1 i 2 krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća bile su tehnički i znanstveno izvanredno koncipirane letjelice. No prva nikada nije stigla do crvene planete zbog kvara na raketi nosaču a druge su dvije letjelice obavile tek dijelić predviđenih zadataka prije nego su tehnički razlozi zaključili njihove misije još i prije njihova početka.

phobosgrunt_11
Phobos-Grunt na Phobosu, računalna simulacija

Izvorni plan pretpostavljao je lansiranje Phobos-Grunta tijekom 2009., no nedostatak novca a dijelom i tehnički razlozi odgodili su misiju za dvije godine. U međuvremenu napravljen je redizajn dijela instrumenata i letjelice a inženjeri imaju vremenski bonus za dodatna testiranja kako bi ovaj put sve prošlo prema planu.

Bude li zaista sve proteklo glatko u ljeto 2014. na Zemlju će pristići kapsula s 200-tinjak grama uzoraka tla s Phobosa.

phobosgrunt_12
Model Phobos-Grunta u prirodnoj veličini

Hoće li Phobos-Grunt napokon prekinuti crnu seriju Ruskih neuspjeha oko Marsa ostaje da se vidi. Uspije li biti će to velika nagrada i poticaj za daljnje misije. Phobos-Grunt poslužiti će kao osnov drugim letjelicama koje Rusija sama ili u suradnji s drugim zemljama planira preduzeti u narednim godinama.

 


Hoćemo li konačno na Fobos?