Astronautika: misije

taikonaut_wang1
Astronautkinja Wang Yaping za komandama vojnog aviona

Časnica ratnog zrakoplovstva Kineske vojske , Wang Yaping (32) pilot transportnih zrakoplova prva je Kineskinja koja će letjeti u svemir. Ona i njena koleginica zasad nepoznatog identiteta zajedno s petoricom muškaraca čine tkz. drugi kineski odred astronauta, odnosno taikonauta kako ih nazivaju u Kini. Pretpostavlja se da će njezin let u svemir biti u sklopu misije svemirskog broda Shenzhou-10 koji bi se 2012. trebao spojiti s prvom Kineskom orbitalnom postajom Tiangong-1.

Taikonaut_wang_2
Prva Kineska astronautkinja Wang Yaping

Poslovična Kineska tajnovitost u svemirskim programima zadaje prilične „glavobolje“ analitičarima, no iz šturih priopćenja i dostupnih materijala jasno je kako se Kina velikim koracima sprema za velike izazove u svemiru.

Yaping se sada nalazi u Centru za obuku astronauta nedaleko Beijing-a. Rođena je u travnju 1978. u provinciji Shandong. Zanimljivo je da ima dvije sestre (iako se u Kini preferira jedno dijete u obitelji). Oženjena je za vojnog pilota Zhao Penga, a nepotvrđene su i informacije da njih dvoje imaju dijete.

Prema javno objavljenim, obveznim uvjetima koje kineske astronautkinje moraju ispunjavati pored stručnosti su i pripadnost komunističkoj partiji te da su u bračnoj zajednici.