Astronautika: misije

discovery_odgoda1
Odgođeno lansiranje raketoplana Discovery

Nakon nekoliko jednodnevnih odgoda i mnoštva tehničkih problema, najnovije uočeno opasno curenje raketnog goriva na velikom vanjskom rezervoaru te pukotine na njegovoj termičkoj oplati natjerale su NASA da lansiranje odgodi do kraja novembra.

Svega nekoliko sati prije predviđenog lansiranja u petak, NASAine tehničke službe uočile su nove tehničke probleme. Curenje raketnog goriva te iznimo velike koncentracije oko samog raketoplana veoma su opasne po letjelicu čak i za vrijeme boravka na lansirnoj rampi.

discovery_odgoda2
Astronauti u svemir možda tek u februaru naredne godine

Mike Leinbach direktor lansirnog slijeda izjavio je kako su i astronauti i tehničari frustrirani problemima i odgodom lansiranja no kako je odluka o odgodi misije jedina ispravna. Narednih dvadesetak dana pokušati će se riješiti svi problemi, a Discovery-jev slijedeći lansirni prozor otvara se od 30. novembra do 05. januara. Ne uspije li se do tada krenuti u svemir, Discovery će na Zemlji ostati do februara naredne godine.

Novi modul za ISS pod nazivom Leonardo te humanoidni robot „Robonaut 2“ zajedno s šestero astronauta sada odlaze na neplanirani, skoro jednomjesečni odmor.

Discovery je najstariji preostali raketoplan u NASAinoj floti. Endeavour i Atlantis će letjeti u svemir naredne nakon čega se program „space shuttle“ ukida a raketoplani odlaze u mirovinu kao muzejski eksponati diljem SAD.


discovery_09092010_25Discovery posljedni put u svemir
Space ship Discovery
Sve važno o spejs šatlovima
Nova odgoda lansiranja raketoplana zbog tehničkih problema
Discovery kreće na posljednju misiju