Astronautika: misije

cassini

NASAina robotička letjelica Cassini od utorka nije u operativnom stanju. Zasad nepoznata anomalija u radu letjelice koja se nalazi u orbiti oko Saturna udaljenog milijardu i pol kilometara od Zemlje, uzrokovala je prelazak na tkz sigurnosni modus rada. Sa letjelice na Zemlju pristižu samo šturi tehnički podaci o njenom „zdravstvenom stanju“. Bob Mitchell, menadžer programa iz NASAina Jet Propulsion Laboratory u Pasadena kaže kako inženjeri još uvijek rade na detekciji pogreške koja je uzrokovala prekid rada letjelice. Njezino računalo programirano da usljed bilo kakovog uočenog kvara obustavi znanstveni rad, isključi sve znanstvene instrumente te zatraži pomoć s Zemlje. Smatramo da ćemo detektirati kvar te ga uspješno riješiti slanjem odgovarajućih komandi s Zemlje na letjelicu, kaže Mitchell. „Ne smatram izglednim da se letjelica vrati u operativni rad prije 11. novembra kada joj slijedi bliski prolazak iznad najvećeg Saturnova mjeseca Titana“. Do 2017. očekuju ju još 53 planirana preleta preko Titana.

Letjelica zasad odgovara na „upite i komande“ s Zemlje te očekujemo njezin potpuni popravak.

Cassini je kao zajednički projekt američke, europske i italijanske svemirske agencije lansiran 1997. godine. Prvobitna misija nekoliko je puta produžavana obzirom na njezino dobro stanje. Posljednje produženje misije osiguralo je sredstva i ljude najmanje do 2017.

Još o letelici Cassini

Sve o misiji Kasini

"Cassini" u vodenoj pari

Kasini misija do 2017. godine
Kasini misiji će (najverovatnije) biti odobren još jedan produžetak. I to kakav. Nakon isteka prvog produžetka 2010. godine misija se nastavlja čak do 2017. godine. Letelica je u dobrom zdravstvenom stanju ...