Astronautika: misije

Prošlotjedno uspješno lansiranje rakete Ariane-5 s raketodroma u Francuskoj Gvajani te pozicioniranje dva satelita u svemiru bila je odlična vijest. No već 24 sata kasnije konzorcij Eutelsat objavio je kako se njihov W3B satelit za prijenos tv signala zbog anomalija u radu smatra – izgubljenim. Izgleda da je krivac za gubitak ovog vrijednog satelita propulzijski sustav koji nije odradio svoj posao, kaže Michel de Rosen iz Eutelsata. w3b_1
Logo W3B satelita

Već u 2011. trebalo bi da u svemir postavimo W3C koji će uz izmjenjeni model rada i novu programsko-tehničku podršku barem dijelom kompenzirati ovaj gubitak. Konzorcij Eutelsat ovim gubitkom nije oštećen obzirom je u cijenu uračunata i premija osiguranja od otkaza te će puni iznos cijene satelita od stotinjak milijuna eura biti isplaćen u postupku naknade štete.

w3b_2
Kontrolni centar Eutelsata

W3B izradila je Francuska grupacija Thales Alenia Space a namjena mu je bila pokrivanje tv signalom područje centralne Europe i Indijskog oceana te omogućavanje brzog interneta iznad Afričkog kontinenta. Masa satelita je preko 5.300kg.

Pored W3B, Ariane-5 je u svemir ponjela i dvije tone masivan Japanski BSAT-3b kojeg je izradila američka tvrtka Lockheed Martin Commercial Space Systems. Prema dostupnim podacima ovaj satelit za prijenos tv signala iznad Japana zasad funkcionira prema očekivanjima.

ariane5
Lansiranje rakete Ariane-5