Astronautika: misije

Start misije američkog raketoplana Discovery ponovo je odgođen zbog tehničkih problema. Novo vrijeme lansiranja predviđeno je za srijedu 03. novembra u 20:52 po našem vremenu. Prilikom završnih kontrola stanja letjelice ustanovljeni su problemi s ispuštanjem para i tekućine na desnom orbitalnom manevarskom motoru raketoplana. Inženjeri već danima pokušavaju riješiti problem na samoj lansirnoj rampi i zasada su šanse 80% da će do lansiranja doći. Pozicija OMS motora je veoma nezgodna za tehničare s obzirom na vertikalni položaj letjelice. Ukoliko ne uspiju riješiti problem na licu mjesta raketoplan će se morati vratiti u veliki hangar, no to bi značilo odgodu misije možda i za 2011. godinu.

sts133_1
Discovery na lansirnoj rampi

Prema redu vožnje lansiranje je bilo predviđeno za 01. studenog da bi potom došlo do odgode za jedan dan, a sada je to prebačeno dodatnih 24 sata unaprijed. S neispravnim sustavom desnog OMS raketoplan može poletjeti no njegovo pozicioniranje u orbiti i povratak na Zemlju mogli bi ugroziti i letjelicu i živote astronauta. Nitko u NASA ne želi potpisati startnu proceduru bez maksimalne sigurnosti. Naime ovo je posljednji let ove letjelice u svemir i eventualna tragedija zadnje je što se smije dogoditi.

sts133_2
Mjesto problematičnog desnog OMS

Ipak, u NASA su optimistični. Direktor predlansirne procedure Jeff Spaulding izjavio je kako se ovakav tip popravka tijekom tri desetljeća operativne upotrebe raketoplana uspješno izveo u nekoliko navrata te da nema prevelikog razloga za zabrinutost. Smatram da je popravak moguć na samoj lansirnoj rampi, no to zahtjeva određeno vrijeme, kaže Spaulding. Ostale predlansirne aktivnosti normalno se nastavljaju prema uobičajnoj proceduri.

sts133_3
Montaža desnog OMS u hangaru prije nekoliko tjedana

Misija STS 133 ima zadatak spajanje s ISSom a trajati će 11 dana. Osim novog modula i potrepština za potrebe ISSa u svemir nosi i humanoidnog robota – Robonaut-2.

Još o Diskaveriju

Discovery posljedni put u svemir

NASAin raketoplan Discovery posljednji će put u svemir krenuti 01. novembra ove godine. Složene pripreme za taj let već su započele.

Space ship Discovery

Discovery je treći operativni šatl iz Nasine folte ovih letelica, ako se ne računa Enterprise koji je lužio samo za testiranje.