Astronautika: misije

 progres-mXXm
Prilaz Progresa nove generacije ISSu

Ruski teretni bespilotni svemirski brod Progres M-05M u ponedjeljak je odvojen od modula Pirs Međunarodne svemirske postaje (ISS). Prema ustaljenoj praksi prije odvajanja progresa od ISS astronauti u njih ubacuju sav otpadni materijal a letjelica pri deorbitiranju kontrolirano izgori u atmosferi. No, prema izjavi Moskovske kontrole leta Progres M-05M neće odmah krenuti u destrukciju, već mu je predviđena misija kao znanstveno-tehničke laboratorije sve do 15. studenog. Najvjerojatnije je riječ o ispitivanju novih uređaja i opreme kojima su brodovi ove klase opremljeni.

Oslobođeno pristanišno mjesto na modulu Pirs neće dugo ostati prazno. Jučer u 17:11 po našem vremenu s raketodroma Baikonur u svemir je lansiran Progres M-08M koji bi prema redu letenja na ISS pristao u subotu u 18:39. U teretnom prostoru nosi preko dvije i pol tone namirnica i drugih potrepština nužnih za život i rad astronauta. Sredinom siječnja naredne godine predviđeno je njegovo odvajanje i vatreno uništenje u atmosferi.

progres-m08m

Na ISSu trenutno boravi šestero astronauta iz tkz „Ekspedicije 25“ u sastavu, zapovjednik Doug Wheelock te članovi posade Shannon Walker, Scott Kelly, Fyodor Yurchikhin, Alexander Kaleri i  Oleg Skripochka. Njih će uskoro posjetiti američka posada raketoplana Discovery na posljednjoj misiji ove letjelice u svemir.

Ruski astronauti biti će u pripravnosti tijekom subote. Ukoliko bi došlo do problema autonomnog navođenja i pristajanja Progresa M-08M na ISS prilaz i spajanje odradili bi rezervnim, ručnim komandama.