Astronautika: misije

 

 hrana-astronauti1
Zajednički ručak i zdravica na ISS

U svemirskim istraživanjima poprilično često spominjemo milijune ili milijarde USD koji se troše na takva istraživanja, no koliko od tog novca odlazi na jednu ok najvažnijih stavki pilotiranih svemirskih letova – hranu za astronaute?

hrana-astronauti2
Ponekada hranu treba i loviti po svemirskim brodovima zbog bestežinskog stanja

Viktor Dobrovolsky direktor Ruskog instituta koji vodi brigu i dnevnim namirnicama za potrebe astronauta objavio je kako dnevni meni astronauta košta između 2.000kn do 3.000kn dnevno, ovisno o sadržaju menija. Svaki astronaut dnevno pojede 1.5kg – 2.0kg specijalno pripremljene hrane a sam meni je svakog dana različit. Zbog lokalnih ekonomskih prilika u Rusiji cijena dnevnog menija od prošle je godine povećana za preko 40% s 11.000 rubalja na 15.000 rubalja. U cijenu je uključena priprema, proizvodnja, testiranje i pakiranje hrane ali ne i trošak lansiranja. Hrana koju astronauti dobivaju u svemiru mora biti iznimno dobro izbalansirana gledano na njene sastojke. Za razliku od prvih pionirskih dana svemirskog doba danas se velika pažnja polaže u izgled i okus hrane, kaže Dobrovolsky i sam nekadašnji astronaut. Pa ipak i pored svega toga u bestežinskom stanju astronauti ne mogu uživati u blagodatima kuhinjskog stola – nadosipati malo soli, papra ili slično kako se čestice ne bi razletjele posvuda unaokolo i predstavljale problem za ljude i tehniku.

hrana-astronauti3
Jabuka na meniju nakon povratka iz svemira

Šesteročlana posada ISSa dnevno samo za hranu svoje porezne obveznike košta 12.000 kn do 18.000 kn. Na Zemlji bi za taj novac imali kraljevski tretman u restoranima dok u svemiru astronauti jedu dijelom iz tube a dijelom „geliranu“ hranu. Zanimljivo je kako se prilikom njihova  povratka na Zemlju u Rusiji desetljećima održao običaj da astronauti zagrizu svježu pravu jabuku kao vid dobrodošlice i simboličnog prelaska na normalnu hranu a ne onu iz laboratorija.