Astronautika: misije

discovery_final
Raketoplan Discover na Floridi čeka svoj posljednji let u svemir

Posljednja misija NASAina raketoplana Discovery čije je lansiranje planirano 01. novembra najvjerojatnije će biti odgođena nekoliko dana ili čak tjedana. Radnici na raketnoj rampi u Kennedy-jevom svemirskom centru na Floridi uočili su ispuštanje para na sustavu OMS (Orbital Maneuvering System). Prvi pokušaj sanacije kvara nije uspio a stvar dodatno otežava toksičnost isparenja te vertikalni položaj raketoplana postavljenog na lansirnu rampu. Allard Beutel, glasnogovornik Kennedy Space Center-a jučer je izjavio kako će popravak biti veoma težak ali ne i nemoguć. Sam raketoplan i posada imaju za cilj spajanje s Međunarodnom svemirskom postajom, instaliranje novog logističkog modula, dopremu rezervnih dijelova, nove opreme i životnih potrepština potrebnih za rad i življenje astronauta u svemiru.

Zapovjednik Discoverya Steve Lindsey, pilot Eric Boe te specijalisti misije; Al Drew, Tim Kopra, Mike Barratt i Nicole Stott povesti će Discovery na njegov 39, ujedno i posljednji let u svemir.

S druge strane oceana, i u Rusiji imaju problema s svemirskim brodom Sojuz koji je oštećen prilikom njegova transporta iz Moskve do raketodroma Baikonur. Tamošnji tehničari ubrzano rade na njegovom popravku kako ne bi došlo do kašnjenja misije.

Ipak, ovakve su stvari normalna pojava za čije je riješavanje potrebno uložiti puno truda, vremena i novaca.