Astronautika: misije

x37b

Američka vojna bespilotna letjelica označena kao X-37B ponovo se igra „mačke i miša“ s amaterima, lovcima na satelite. Letjelica o kojoj svi govore dok se o njoj istovremeno zna veoma malo (a i to je dobrim dijelom temeljeno na spekulacijama) lansirana je 22. aprila, pod oznakom vojna tajna. Lovci na satelite uspjeli su ju nakon lansiranja pronaći i pratiti njezine prolaske na nebu te tako izračunati i putanju letjelice koji podaci nisu dostupni od strane USAF-a. Sredinom ljeta X-37B odjednom je nestala, odnosno nije se više nalazila na predviđenj putanji no lovci na satelite uspjeli su ju pronaći. Proteklog vikenda ova je letjelica ponovo „izgubljena“ i dosad ju se nije uspjelo locirati. Iz USAF-a nema nikakvih informacija što se s letjelicom događa u svemiru. Nagađa se kako je riječ o ispitivanju manevarskih osobina X-37B u svemiru ili je možda došlo vrijeme da letjelica krene natrag na Zemlju te se u automatskom režimu spusti na pistu vojne baze Edwards u Kaliforniji.

Njezin radni vijek po pojedinačnoj svemirskoj misiji pretpostavljen je na najmanje 270 dana. Do danas letjelica je u svemiru provela 175 dana. Nagađa se kako je prostor korisnog tereta na letjelici sposoban nositi oružje za uništenje protivničkih svemirskih objekata te špijunsku opremu i druge vojne uređaje. Upravljanje letjelicom vrši se putem sigurnog radio-komunikacijskog sustava a računala na njoj omogućavaju i autonomne operacije uključivo s slijetanjem bez pomoći s strane.

Rad na ovom projektu započeo je 1999. a korišteni su mnogobrojni sustavi razvijeni za program raketoplana. Laički gledano čak je i sama letjelica te metodologija njezina višekratnog korištenja veoma slična. I dok raketoplani odlaze u povijest, pred X-37B nalazi se svijetla, nažalost isključivo vojna, budućnost.