Astronautika: misije


sojuz_tma
Svemirski brod Sojuz u svemiru

Iako je nedavno radi potrebe održavanja i izmjene posade na Međunarodnoj svemirskoj postaji a zbog  predstojećeg umirovljenja američkih raketoplana Rusija privremeno stopirala turističke letove u svemir, čini se kako će se to ubrzo promijeniti.

peti-sojuz_1
Astronaut turist na pripremama za let u svemir

Alexei Krasnov, šef Roscosmosova odjela ljudskih letova u svemir najavio je kako se za 2013. planira misija Sojuza s čak dva svemirska turista i samo jednim profesionalnim astronautom!

peti-sojuz_2
Pilotska kabina Sojuza

Ruski Roscosmos i američki Space Adventures dosad su omogućili nekolicini astronauta-turista prave svemirske izlete u trajanju od po desetak dana. Financijski efekat te skorašnji planovi većeg broja privatnih tvrtki diljem svijeta koje se spremaju u svemirsku turističku odiseju očigledno su dovoljni argumenti da se bogatašima ponovo ponudi nezaboravno iskustvo po cijeni od 30-40 milijuna USD.

peti-sojuz_3
U Sojuzu ima tek nešto malo više mjesta nego u kabini automobila

Ova i naredne turističke misije moraju proći pozitivnu recenziju ruske i američke svemirske agencije, no nema praktičnih razloga da se iste ne odobre. Ruska RSC Energia već odavno je izrazila spremnost i tehničku mogućnost da umjesto dosadašnje četiri, godišnje izgradi pet letjelica tipa Sojuz. U takvom slučaju jedan bi Sojuz godišnje poletio u svemir s jednim profesionalnim astronautom i dva turista. RSA i NASA sada moraju takve misije inkorporirati u postojeće planove leta te zadovoljiti postojeće sigurnosne zahtjeve.

***

Ko je bio prvi turista u svemiru?