Astronautika: misije

Nakon objave ambicioznih Indijskih planova za istraživanje Mjeseca tijekom narednih nekoliko godina, i Kineski aeronautičari krenuli su u medijsku ofenzivu.

change-2
Druga Kineska misija na Mjesec

U ne tako davnoj prošlosti bilo je nezamislivo dobiti ikakove podatke o Kineskom svemirskom programu, a posebice ne o detaljima misije i vremeniku njihovih realizacija. No izgleda da su u toj dalekoistočnoj zemlji shvatili kako bez medijske promocije nema ni valjane revalorizacije znanstvenih projekata. Rusija, (nekadašnji SSSR) je ponajbolji primjer kako čuvanje podataka "za sebe" u konačnici biva kontraproduktivo. Rijetko se netko sjeti fantastičnih istraživanja i letjelica porijeklom iz Rusije. Kinezi, kao nacija željna tehnološkog uvažavanja pa i preuzimanja primata u vodećim tehnologijama naučili su lekciju. Svemirska istraživanja spadaju u glavne Kineske prioritete.

Ouyang Ziyuan, šef Kineskog programa istraživanja Mjeseca objavio je medijima kako se druga po redu robotička misija za istraživanje Mjeseca iz orbite planira za listopad naredne godine. Riječ je o letjelici pod nazivom "Chang'e-2". Zanimljivo je napomenuti kako je ova letjelica rađena paralelno s uspješnom letjelicom "Chang'e-1", lansiranom još 2007. godine a kojoj je bila "strateška rezerva" u slučaju da "Chang'e-1" iz nekog razloga ne bude uspješna.

Ye Peijian, glavni i odgovorni za dizajn letjelice, obznanio je kako se arhitektura druge Kineske misije na Mjesec temelji na prethodniku ali kako je izvršena promjena mnogobrojnih podsustava koji su zamijenjeni modernijima. Pored tehničkog usavršavanja, gdje Kinezi posebice ističu novu ccd kameru za snimanje površine našeg prirodnog satelita, "Chang'e-2" će se nalaziti na znatno nižoj orbiti od prethodnika te će joj i to pomoći u prikupljanju znatno boljih podataka. Ova će letjelica ujedno ispitati i manevarsko-tehničke zahtjeve koji dolaze pred treću robotičku misiju na Mjesec a koja će se sastojati od dva, odnosno tri dijela; letjelica - orbiter oko Mjeseca te Mjesečev lender s roverom čija će zadaća biti istraživanje geologije i kemijskog sastava Mjesečeva tla. Ova je misija planirana najkasnije za 2013. godinu.

"Chang'e-2" je sada u fazi opremanja i testiranja letjelice, dok je "Chang'e-3" u fazi ispitivanja prototipova.

kineski-rover-za-mjesec
U misiji Chang'e-3 Kina će na Mjesec dopremiti rover nalik ovom prototipu na kojem se vrše ispitivanja pojedinih tehničkih sustava

Za slanje ovih letjelica Kina će upotrijebiti raketu Long March 3B, a sama lansiranja će se izvršiti s Xichang lansirnog centra.

Zanimljivo je i da su Kinezi na osnovi istraživanja obavljenih s "Chang'e-1" već odredili mjesto slijetanja njihova lendera i rovera na Mjesecu. Biti će to u području koje lunarni kartografi nazivaju Sinus Iridium (Zaljev Duga).