Astronautika: misije

Dobro vam jutro čitatelji, raketa na putu za Mjesec danas stvara novi krug povijesti

Danas, 29.08.2022. sa raketodroma Kennedy-jeva svemirskog centra na Floridi put nebesa krenuti će monstruozna raketa SLS noseći sve elemente čovjekova povratka na vanzemaljski svijet prije 2030.

artemis i 3 28 22

Raketna kompozicija Space Launch Sistem (SLS) u misiji Artemis I mora poletjeti s nekadašnje Mjesečeve lansirne rampe 39B u vrlo uskom lansirnom prozoru koji traje svega 120 minuta. Bude li sve proticalo po planu lansiranje će biti obavljeno u bilo kojem trenutku ali samo od 10:33 do 12:33 po našem vremenu (UT+2). U slučaju tehničkih problema sljedeća prigoda lansiranja Artemisa I za let oko Mjeseca pozicionirana je za 02.09.2022., a ona nakon toga za 05.09.2022. 

Putovanje do Mjeseca i natrag trajati će 42 dana! Kompozicija na tragu Apolla u kapsuli svemirskog broda Orion ima troje putnika, ne i ljudi. Ovog puta to će biti sofisticirane tehničke lutke koje će u test misiji glumiti buduće astronaute.

Koliko je ovo važna misija? Krucijalno je važna! Nakon punih pedeset godina napokon se na lansirnoj rampi nalazi tehnička konstrukcija koja ima za cilj da 2026. tamo alunira ljudska posada. Ukoliko ova misija doživi katastrofu vjerojatno će doći do prolongiranja slične misije tijekom 2024. koja planira let  četvero astronauta oko Mjeseca da bi 2025. ili 2026. tamo sletjela i prva žena i prva obojana osoba.

Na gotovo stotinu milijardi dolara procjenjuje se američki povratak na Mjesec. Samo lansiranje Artemisa I košta 4.1 milijarde USD. Pratite tijek lansiranja i misije Artemis I tijekom dana na našem portalu. Više o samoj misiji pogledajte ovdje;

https://www.youtube.com/watch?v=SG0FYl-hmXE

Na četrdeset i dva dana putovanja oko Mjeseca „otputovati će“  i mlada članica tima Istarskog svemirskog programa AU Vidulini, Mellani Sabo. Donosimo njezinu digitalnu svemirsku putnu kartu.

Marino Tumpić, voditelj Istarskog svemirskog programa Astronomske udruge Vidulini, dao nam je sljedeću izjavu povodom misije Artemis I;

Izgubili smo pola stoljeća da bismo se vratili tamo gdje smo već bili. Imao sam priliku razgovarati s dvoje od dvanaestorice koji su sedamdesetih hodali Mjesecom te još troje koji su bili u svemiru. Ma odakle ti svemirski letači dolazili pogled na njihove oči i gestikulaciju dok pričaju o svemiru identičan je baš kao i njihova poruka; „Naša je budućnost izvan sigurnosti planeta Zemlja“.  Artemis će prije 2030. ljude vratiti na Mjesec. Danas na planeti nema važnije vijesti od leta Artemisa ka Mjesecu. Pomalo žalim što mediji i javnost neće ovo lansiranje doživjeti kao nešto krucijalno važno, a Artemis je upravo to. Najvažnije od svega ovog puta ne idemo na Mjesec da se vratimo nego da tamo i ostanemo! Povijest budućnosti se upravo događa pred našim očima.

 


Nasin lunarni program 'Artemis': san ili realnost?

Artemis – povratak na Mesec

'Boingov' predlog za lunarnu misiju 'Artemis 3'